D66

Kamer: Regering onderzoek anti-terrorismebeleid

28 november 2007

Op voorstel van D66 wordt het anti-terrorismebeleid geëvalueerd. De sociaal-liberalen dringen al enkele jaren aan op een dergelijk onderzoek, omdat de effecten van de anti-terrorismewetten onduidelijk zijn. Hierbij gaat het niet alleen om de vraag hoe effectief de maatregelen aanslagen voorkomen, maar ook om ongewenste neveneffecten en de (maatschappelijke) kosten, zoals het oppakken van onschuldige burgers, het misbruik maken van privé-gegevens door de overheid en de financiële kosten van deze maatregelen.

De sociaal-liberalen willen zowel de effectiviteit als de maatschappelijke kosten van de anti-terrorisme maatregelen onderzoeken. De overheid heeft allerlei maatregelen genomen die de vrijheid van mensen beperken, zonder dat is vastgesteld in hoeverre ze ook daadwerkelijk terrorisme voorkomen. Het gaat hierbij om uiteenlopende maatregelen als cameratoezicht in steden, het doorgeven van bankgegevens en dataverkeer aan buitenlandse veiligheidsdiensten als de CIA, een verbod op vloeistoffen in vliegtuigen en extra controles op vliegvelden, de identificatieplicht, preventief fouilleren en het bewaren van telefoon- en internetgegevens van burgers. Het Europees Parlement wilde het verbod op vloeistoffen in vliegtuigen al eerder afschaffen, omdat het reizigers veel tijd en geld kost, maar nauwelijks bijdraagt aan de veiligheid.

De overheid moet proberen de kans op een aanslag zo veel mogelijk te beperken. Maar politici moeten volgens de sociaal-liberalen niet de indruk wekken dat er zoiets als absolute veiligheid bestaat en dat repressie geen negatieve gevolgen heeft. Dat soort beloftes zullen op den duur altijd teleurstelling oogsten: hoe goed onze preventieve maatregelen ook zijn, het volledig voorkomen van terrorisme is een utopie. Conservatieve partijen beweren vaak dat de veiligheid dichterbij komt, als er nog maar een paar extra repressieve maatregelen worden genomen. Zij verzetten zich steeds tegen een analyse van de kosten en baten van maatregelen. D66 streeft naar een balans tussen collectieve en persoonlijke veiligheid. Op een moment van relatieve rust - de dreiging van een terroristische aanslag is momenteel `beperkt'- is het goed om de balans op te maken. Een onderzoek kan bovendien nuttige lessen opleveren om in de toekomst terrorisme effectiever te bestrijden.

Het binnendringen van de overheid in de persoonlijke levenssfeer van mensen kan soms nodig zijn om terroristen op te sporen, maar D66 wil de negatieve gevolgen van het beperken van de burgerrechten scherp volgen. Bij het uitwisselen van bijvoorbeeld bank- en telefoongegevens zijn al verschillende malen onschuldige mensen opgepakt. Bovendien is protest tegen een dergelijke verdenking vaak nauwelijks mogelijk. Er zijn al gevallen bekend van mensen die elke keer als ze de grens passeren uitgebreid worden gefouilleerd en ondervraagd. Dat ondermijnt het vertrouwen in de overheid en de rechtsstaat, terwijl de anti-terrorismewetten juist bedoeld waren om de rechtsstaat en de persoonlijke veiligheid te beschermen.

1.

Meer over...

* Privacy beschermen

* Blijf opkomen voor de grondslagen van de democratie
---