Gemeente Amsterdam



Gemeente Amsterdam zet vrouwenemancipatie weer op de kaart

28 november 2007
-
Arthur Zielhorst

Het college van B&W is akkoord gegaan met de notitie `Vrouwenemancipatie in Amsterdam'. Met deze notitie wil de gemeente dat er meer aandacht komt voor de emancipatie en maatschappelijke participatie van vrouwen.

Platform vrouwenemancipatie

Het onderwerp vrouwenemancipatie stond in de jaren '80 en begin jaren '90 hoog op de politiek/bestuurlijke agenda in Amsterdam. Er is op het gebied van vrouwenemancipatie wel vooruitgang geboekt. Maar veel doelen van de emancipatieagenda zijn nog niet bereikt, en blijkt de emancipatie van vrouwen de afgelopen vijf jaar te stagneren. Om vrouwenemancipatie teruggeplaatst te zien op de politieke agenda en één stedelijke organisatie op te zetten die voor de belangen van vrouwen opkomt, een visie ontwikkelt en die de gemeente adviseert, wordt een onafhankelijk platform voor vrouwenemancipatie opgezet.

Toename in maatschappelijke participatie

25 Duizend Amsterdamse vrouwen hebben een bijstandsuitkering, tegen 18 duizend mannen. Voor de meeste vrouwen in de bijstand is betaalde arbeid nog geen optie. Het gaat vaak om vrouwen met een laag opleidings- en taalniveau en gebrekkige kennis van de bestaande mogelijkheden. Wethouder Buyne: "Men verdient steun om zich te ontworstelen aan armoede en maatschappelijk isolement. Wij willen vrouwen helpen bij het benutten van kansen, maar ook optreden wanneer mensen zich terugtrekken. Voor een groep van de meest kwetsbare vrouwen die in een sociaal en maatschappelijk isolement verkeren (en re-integratie en/of inburgeringsplichtig zijn) wordt, onder het motto `niemand aan de kant', een intensieve begeleiding met een verplicht karakter ingezet om het isolement te doorbreken."

In verschillende stadsdelen is de laatste jaren geëxperimenteerd met een intensieve inzet voor de meest kwetsbare vrouwen. In het stadsdeel de Baarsjes zijn onder de noemer `Bouwen aan Burgerschap' 155 vrouwen letterlijk bij de hand genomen. Met een combinatie van engelengeduld en een stok achter de deur in de vorm van een sanctie op de uitkering zijn 140 van de 155 vrouwen uit hun sociale isolement gehaald. Ze gaan naar school, doen vrijwilligerswerk of participeren op een andere manier. In de Baarsjes is veel geleerd dat nu breder kan worden toegepast. Daarbij zullen de diensten Werk en Inkomen en Maatschappelijke Ontwikkeling en de stadsdelen samen optrekken om de krachten te bundelen. Begin 2008 zal een concreet en uitgewerkt voorstel voor het plan van aanpak aan het college worden gedaan.