Deelgemeente Charlois Rotterdam

Deelgemeentepagina 28 november 2007

In pdf (6 Mb) en in tekst


· Besluiten dagelijks bestuur


· Aanvraag sloopvergunning


· Aanvragen kapvergunningen


· Vaststelling subsidieplafonds 2008 Deelgemeente Charlois
* Geen raadstafel op 3 december

* Deelgemeente Charlois wenst verbetering busverbinding
* Werkzaamheden Lepelaarsingel van start

* Start gevelrenovatie Plein 1953

* Bewonersmiddag voor Bewoners Zuidplein

* Spoorvernieuwing Heijplaat


· Hoog Drakenburg genomineerd voor Bouwkwaliteitsprijs


· Op viZite bij vrijwilligersorganisaties


· Doe mee aan de Cultuurprijs 2008


· Kinderen en jongeren spelen Canterbury Tales


· Grote verkeerscontrole op Doklaan


· Wie wordt Charloiser van het Jaar 2007?


· Nieuwe expositie in Hommes


· Burgerservicenummer ingevoerd

---

Besluiten Dagelijks Bestuur

Besluiten die het dagelijks bestuur van de deelgemeente Charlois neemt, kunnen ook anderen dan de direct belanghebbenden aangaan. De Algemene Wet Bestuursrecht en diverse andere wetten en verordeningen geven belanghebbenden de mogelijkheid om een gemotiveerd bezwaar/beroepschrift in te dienen bij het dagelijks bestuur of bij een andere in de desbetreffende wet genoemde instantie.

Hier vindt u een opsomming van besluiten waarbij belangen van derden betrokken kunnen zijn.

Het dagelijks bestuur heeft in de afgelopen periode onderstaande besluiten genomen:

Algemene Plaatselijke Verordening:

Vergunning verleend:

1. aan de deelgemeente Charlois voor het houden van de nieuwjaarsreceptie van de Deelgemeente Charlois op woensdag 2 januari 2008 van 19.00 uur tot 22.00 uur in de Oude Kerk aan de Charloisse Kerksingel. Tevens vergunning verleend voor het gebruiken van een geluidsinstallatie en het plaatsen vlaggenmasten en een toiletwagen (besluit 22 november 2007)

Vuurwerkverkoopvergunning:

Vergunning verleend:

1. aan de heer F.C.J.H. Köhler, K.M.C. voor het afleveren van vuurwerk vanuit het pand Schammenkamp 108 op vrijdag 28 december, zaterdag 29 december en maandag 31 december 2007 (besluit 20 november 2007).

Standplaatsen:

Vergunning verleend:


1. aan de heer F.J. Stoppelenburg voor het innemen van een standplaats voor de verkoop van kerstbomen en kerstartikelen op de locatie Weverhoekstraat. De standplaats mahg worden ingenomen als grondplaats met een oppervlakte van 60 m2, die na verkooptijd niet wordt ontruimd. De vergunning wordt verleend voor de periode van 6 december 2007 t/m 24 december 2007 (besluit 22 november 2007)

Besluiten hoofd sector Bouw- en Woningtoezicht Rotterdam namens het dagelijks bestuur:

Woningwet:

Vergunning verleend:


1. voor het gedeeltelijk veranderen van de indeling en kozijnen van 9 woningen aan de Moerkerkerstraat 8, 10 en 12 (besluit 25 oktober
2007)


2. voor het plaatsen van waterinjectie faciliteiten op het N.A.M.-terrein aan de Korperweg 39, te weten: een verblijfval, een opjaagpomp en drie chemische injectiekits (besluit 1 november 2007)

Huisvestingswet/Huisvestingsverordening Rotterdam:

Vergunning verleend:


1. voor het splitsen van het eigendomsrecht op het pand De Quackstraat 32 in appartementsrechten. Het is de bedoeling het pand, bestaande uit 3 woningen te splitsen in 3 appartementsrechten (besluit
15 november 2007).

Besluiten directeur Publiekszaken namens het dagelijks bestuur:

Gehandicaptenparkeerplaatsen:

Besluit:


1. tot het toewijzen van een gehandicaptenparkeerplaats aan de bestuurder van de auto met kenteken PT-NN-80 op de locatie Zierikzeestraat (parkeervak) t.h.v. nr. 62 (besluit 21 november 2007);


2. tot het toewijzen van een gehandicaptenparkeerplaats aan de bestuurder van de auto met kenteken RJ-HV-63 op de locatie Sint Janshaven 2^e parkeervak aan de overkant van nrs. 1-29 (besluit 21 november 2007).

Website

Deze besluiten worden ook gepubliceerd op de website van de deelgemeente: www.charlois.rotterdam.nl U vindt ze onder het menu Actueel - Bekendmakingen. U kunt daar ook de besluiten van eerder datum raadplegen (tot ca. 6 weken terug).

Bezwaar maken

Tegen bovengenoemde besluiten kunt u een gemotiveerd bezwaar/beroepschrift indienen bij het dagelijks bestuur of bij een andere in de desbetreffende wet genoemde instantie. Dit dient te gebeuren binnen zes weken, gerekend vanaf de dag na bekendmaking van het besluit.

Nadere inlichtingen over het desbetreffend besluit, onder andere over de precieze datum van bekendmaking, kunt u verkrijgen bij het deelgemeentekantoor, Boerhaavestraat 11. Tel. 410 74 10. Daar kunt u tevens meer informatie krijgen over de wettelijke mogelijkheden tot indiening van een bezwaar/beroepschrift.

Voorlopige voorziening

Diegenen die van mening zijn dat de onmiddellijke uitvoering van een besluit niet dient plaats te hebben, kunnen -naast het indienen van een bezwaarschrift- een voorlopige voorziening aanvragen bij de Voorzieningenrechter van de sector Bestuursrecht, Postbus 50951, 3007 BM Rotterdam. Stuur een afschrift van het besluit waarvoor u een voorziening vraagt evenals een afschrift van het door u ingediende beroepschrift mee met uw verzoek.

Aanvraag sloopvergunning

Het dagelijks bestuur van de deelgemeente Charlois maakt in het kader van de Bouwverordening bekend dat de volgende aanvraag voor een sloopvergunning is ingediend:


1. voor het slopen van een woning en bijbehorende aanbouw, Charloisse Lagedijk 931

Bovengenoemd plan moet nog volledig worden beoordeeld.

Informatie over de voortgang van bouw- en sloopplannen kan worden verkregen bij de afdeling Vergunningen, Galvanistraat 15, tel. 010 -
489 4966 (tussen 9.00 12.00 uur en 13.00 17.00 uur). De bouwinspecteur de heer L. Zinkhaan houdt op maandag van 15:30 uur tot
16:30 uur spreekuur in het deelgemeentekantoor, Boerhaavestraat 11 .

Rotterdam, 28 november 2007

Namens het dagelijks bestuur van de deelgemeente Charlois,

H. Goedhart

Directeur dS+V

Aanvragen kapvergunningen

In het kader van art. 4.4.6 van de Algemene Plaatselijke Verordening maakt het dagelijks bestuur van de deelgemeente Charlois bekend dat de volgende aanvragen voor een kapvergunning zijn ingediend:


1. voor het kandelaberen van 2 esdoorns in de achtertuin Melissantstraat 166. De bomen geven veel overlast aan de bewoners en omwonenden;


2. voor het kappen van 1 meerstammige es aan de Abbenbroekweg
44. De boom geeft veel overlast aan bewoners en omwonenden;


3. voor het kappen van 1 cupressocypariis leylandi in de achtertuin Hoogvlietstraat 38b. De boom neemt teveel licht weg, is te groot voor zijn standplaats en staat te dicht op de gevel;


4. voor het kappen van 1 cupressocypariis leylandi in de achtertuin Gouwstraat 66A. De boom staat scheef tegen de schuur, is te groot voor de beschikbare ruimte, kan op termijn instabiel worden en neemt veel licht weg uit de woningen;


5. voor het kappen van 2 dennen en 2 coniferen op tuin nr. 28 van Volkstuincomplex Wielewaal, Schulpweg 425. De bomen belemmeren de groei van planten en er zijn veel wortels;


6. voor het kappen van 3 lindes staande aan de Utenhagestraat op de kop van de Lepelaarsingel, in verband met de aanleg van een kanoduiker conform de herinrichting van de Lepelaarsingel volgens inrichtingsplan d.d. 20 juni 2006;


7. voor het kandelaberen of kappen van 1 populier in de binnentuin aan de Sommelsdijkstraat (tussen de Sommelsdijkstraat en de Middelharnisstraat). De boom geeft veel overlast aan bewoners en omwonenden.

Bovenstaande aanvragen liggen tot en met woensdag 12 december 2007 ter inzage ter secretarie van de deelgemeente Charlois, Boerhaavestraat 11 (Afdeling Centrale Ondersteuning Wijkzaken).

Vastgestelde subsidieplafonds Deelgemeente Charlois per 1 januari
2008.

Het dagelijks bestuur van de deelgemeente Charlois heeft op 22 november 2007 de

subsidieplafonds vastgesteld voor het dienstjaar 2008. Deze plafonds zijn vastgesteld

binnen het kader van de door de deelraad ter beschikking gestelde middelen.

De plafonds maken deel uit van de diverse Deelproducten uit de volgende programmas:

* Programma II: Jongerenwerk in de wijken, Jongerenwerk overig, Vakantiekampen, Voorschoolse Voorzieningen en Schoolmaatschappelijk werk

* Programma VI: Migrantenwerk, Samenlevingsopbouw, Sociale cohesie en Ouderen

* Programma VII: Kunst en Overige subsidies.

De bedragen achter de diverse budgetten worden aangemerkt als de vastgestelde subsidieplafonds per 1 januari 2008

Subsidieplafonds zijn bedoeld voor het geval dat er meerdere aanvragers voor een bepaald subsidiebudget in aanmerking komen. Subsidieaanvragen zullen worden behandeld op volgorde van binnenkomst, met dien verstande dat wanneer de aanvrager de

gelegenheid heeft gehad de aanvraag aan te vullen, de dag waarop de gevraagde aanvulling is ontvangen, met betrekking tot de verdeling als datum van ontvangst geldt.

Ter voorkoming van openeinde constructie wordt met een subsidieplafond een maximum gesteld aan de beschikbare bedragen. Dus OP=OP.

Voor de instellingen met een structurele subsidierelatie is automatisch een subsidieaanvraagformulier opgestuurd, die binnen de wettelijk afgesproken termijn bij de deelgemeente binnen had moeten zijn.

Voor wat betreft incidentele subsidies kunnen door instellingen het hele jaar door aanvragen worden gedaan bij de deelgemeente, waarbij is vastgesteld, dat:

* incidentele (volledige) subsidieaanvragen die betrekking hebben op
2008 en die voor 1 december 2007 zijn ontvangen als eerste zullen worden afgehandeld;

* Incidentele (volledige) subsidieaanvragen die na 1 december 2007 zijn ingediend, zullen in volgorde van binnenkomst worden afgehandeld. Voor deze categorie geldt: OP =OP

Mochten er tussentijds financiële middelen vrijkomen of financiële middelen door derden aan de deelgemeente beschikbaar worden gesteld ter ophoging van het subsidieplafond, dan kan er besloten worden tot een tweede aanvraagronde.

Verhoging danwel verlaging van het subsidieplafond zal dan t.z.t. op de Charloise deelgemeentepagina in de Havenloods worden gepubliceerd.

Voor meer informatie over subsidieaanvragen en de subsidievoorwaarden kunt u terecht op onze website www.charlois.rotterdam.nl

De verdeling van de subsidieplafonds voor het jaar 2008 is als volgt (bedragen in euros):

Programma II: Jeugd en jongeren

Jongerenwerk in de wijken (functienr. 630, economische categorie
4.2.4)

Duimdrop / het Zonnetje (voorm. Sport en Spel)


115.000

Charlois' Jongerenwerk in de wijken


388.526

Preventie vroegtijdige schoolverlaters


23.441

Thuis Op Straat


141.648

Jongerenwerk overig (functienr. 630, economische categorie 4.2.4)

Vrijwilligerswerk (Scouting en Speeltuinverg.)


144.458

TIP


130.071

Vakantiekampen (functienr. 630, economische categorie 4.2.4)

Vakantiekampen


9.411

Voorschoolse Voorzieningen (functienr. 650, economische categorie
4.2.1)

Charlois' Peuterspeelzalen (incl. korting risico-opslag)


230.841

Charlois voorscholen


789.816

Charlois toeleiding naar peuterwerk (Samenspel)


107.425

Schoolmaatschappelijk werk (functienr. 620, economische categorie
4.2.1)

Charlois Schoolmaatschappelijk werk


153.394

Schoolmaatschappelijk werk uitbreiding


35.718

Programma VI: Participatie, Zorg en Activering

Migrantenwerk (functienr. 620, economische categorie 4.2.5)

Charlois migrantenwerk


41.989

Migrantenwerk overig


233.302

Samenlevingsopbouw (functienr. 630, economische categorie 4.2.4)

Charlois bewonersondersteuning


412.994

Bewonersparticipaties (organisaties) app. kosten, totaal


289.560

Bewonersparticipaties (organisaties) wijkperiodieken


34.832

Buurtbemiddeling


20.410

Administratiekosten (incl. accountantskosten)


15.308

Opleiding samenwerking en training


10.205

Activiteitenbudget


33.462

Sociale cohesie (functienr. 630, economische categorie 4.2.4)

Sociale cohesie


124.928

Opzoomer Mee


19.700

Hart voor Charlois


51.025

Ouderen (functienr. 620, economische categorie 4.2.5)

Projecten en Initiatieven Ouderenzorg


44.696

Programma VII: Sport, Cultuur en Recreatie

Kunst (functienr. 540, economische categorie 4.2.5)

Kunst


51.024

Historisch Charlois (huisvestingslasten)


15.593

Overige subsidies (functienr. 630, economische categorie 4.2.5)

Overige subsidies


52.878

Portefeuillehoudersbudgetten


7.776
---

Geen Raadstafel op 3 december

De Raadstafel van de Charloise deelraad, die op maandag 3 december gehouden zou worden, gaat NIET door.

Deelgemeente Charlois wenst verbetering busverbinding

Het bestuur van de deelgemeente Charlois is teleurgesteld dat de voorgestelde aanpassingen in het busnet niet per december 2007 worden doorgevoerd. Een alternatief voor buslijn 77 om vooral de verbinding tussen Zuidwijk en Pendrecht te verbeteren, is gewenst. Charlois vraagt de wethouder hier nogmaals naar te kijken.

De inspanningen van de deelgemeente hebben er helaas niet toe geleid dat verbeteringen in het busnet al worden ingevoerd in de dienstregeling 2008. Een lichtpunt is wel dat wethouder Baljeu, in haar functie als portefeuillehouder Verkeer en Vervoer van de stadsregio, hier in het programma van eisen 2009 aandacht aan besteedt.

Dit betekent dat de RET voor 2009 een voorstel moet maken voor een verbetering van de lokale verbindingen in en rond de deelgemeente Charlois. Locaties als ziekenhuizen, markten, scholen en een begraafplaats moeten hierdoor beter bereikbaar worden.

Voor de korte termijn is het verzoek aan de wethouder contact op te nemen met de RET om een alternatief te bedenken voor de verbinding tussen Pendrecht en Zuidwijk. Een mogelijkheid zou zijn bus 67 hiervoor in te zetten. Met een aangepaste route zou deze lijn de bereikbaarheid van een aantal openbare locaties verbeteren. Deze aanpassing zorgt er onder meer voor dat winkellocaties als Plein 1953 en de Slinge beter bereikbaar worden. Ook een aantal flats voor ouderen als Valckensteyn en Joachim en Anna kunnen op die manier makkelijker met de bus bereikt worden.

Werkzaamheden Lepelaarsingel van start

Samen legden wethouder Lucas Bolsius en de Charloise dagelijks bestuurder Ed Goverde op maandagmiddag 19 november de eerste hand aan de verlenging van de Lepelaarsingel in Carnisse. Hoewel, hand? Beiden klommen in een grote graafmachine om met overduidelijk plezier de eerste sleuven voor de nieuwe singel te graven.

Het verlengen van de bestaande singel is onderdeel van het Singelplan Rotterdam.

Dit is een plan voor het vernieuwen van singels en vlieten in de oude wijken van Rotterdam. Het gaat om 16 singels met een totale lengte van
12 kilometer, die tussen 1860 en 1920 zijn aangelegd.

Deze singels, waaronder ook de Lepelaarsingel, zijn van grote betekenis voor de stad, ondermeer vanwege hun historie, hun grote nut voor de waterhuishouding en natuurlijk vanwege het feit dat zij fraaie groene linten vormen. De herstelde singels zullen hun betekenis als wandelroute en verblijfplaats terugkrijgen.

Start gevelrenovatie Plein 1953

De grote opknapbeurt voor de winkelpuien van de winkels op Plein 1953 is gestart. Op woensdagmiddag 21 november gaven wethouder Lucas Bolsius en de Charloise dagelijks bestuurder Ed Goverde samen op een ludieke manier het startsein.

Aan Ed Goverde was de eer toebedeeld om op een teken van Lucas Bolsius- op een shovel het glas in de eerste winkelpui kapot te maken, zodat met de vernieuwing gestart kom worden.

Er is de laatste jaren veel te doen geweest om Plein 1953 en de deelgemeente Charlois is erg blij dat de gevelrenovatie nu van start gaat. De gevelrenovatie is één van de projecten die Plein 1953 aantrekkelijker maakt voor de bewoners van Pendrecht.

Er zijn ook andere acties om het winkelplein aantrekkelijker te maken. Zo zijn in november plantenbakken geplaatst en mozaïeken de cliënten van de Passage in februari een wandversiering. In het voorjaar van
2008 komt er op de Slinge een verwijsbord naar winkelcentrum Plein
1953 en krijgt de Middelburgt een compleet nieuw terras inclusief nieuwe inrichting. In het water wordt, in de zomer van 2008, een drijvend podium (wat tevens een verlichte fontein is) geplaatst.

Bonnenactie

Maar er stond op woensdagmiddag 21 november nog meer op het programma. Zo sloeg wethouder Bolsius de laatste paal voor de uitbreiding van Tennis Only en gaf dagelijks bestuurder Ed Goverde het startsein voor de actie boodschappen doen voor de bedragen van toen. Met actiebonnen uit het in een nieuwe jas gestoken wijkmagazine, In de Kijkerd konden bewoners voor een kleine prijs producten kopen bij de ondernemers op Plein 1953. Zo kon men voor 0,25 250 gram zuurkool kopen of een eierkoek voor 10 cent.

Deze actie was zon groot succes dat de meeste winkeliers binnen een uurtje door hun actievoorraad heen waren.

Bewonersmiddag voor bewoners Zuidplein

Rond de 20 bewoners van het Zuidpleingebied genoten afgelopen zondagmiddag -25 november- van de voorstelling Een beetje Annie in Theater Zuidplein. Dit was tijdens een speciale bewonersmiddag, georganiseerd door de deelgemeente Charlois.

In deze voorstelling brengt de Vlaming Frank Cools een eerbetoon aan de leukste oma van Nederland, Annie M.G.Schmidt. Met veel plezier duikt hij in haar werk. Hij vertelt kleine verhalen voor grote mensen, een beetje leuk en droevig tegelijk, en pakt af en toe de gitaar.

Praten over veiligheid

Tijdens de lunch en voor de voorstelling kon gepraat worden met Ed Goverde, portefeuillehouder Wijkzaken, deelraadsvoorzitter Dick Lockhorst en wijkcoördinator Dominique Balk over de veiligheid en het schoon en heel houden van het Zuidpleingebied.

Bewoners van de wijk Zuidplein kregen voor deze middag een uitnodiging in de brievenbus.

Spoorvernieuwing Heijplaat

Van vrijdag 30 november tot en met vrijdag 7 december werkt ProRail aan vernieuwing van het spoor in Heijplaat. Gewerkt wordt aan de Rondolaan, Droogdokweg en Waalhavenweg

Bij het vernieuwen van het spoor in Heijplaat gaat het om preventief onderhoud. ProRail beheert het spoor en de spoorwegovergangen in Nederland. Voor een betrouwbaar spoorsysteem en een soepel verloop van het treinverkeer is preventief onderhoud van groot belang.

Werkzaamheden

De werkzaamheden omvatten het vernieuwen van ballaststenen, dwarsliggers en de overwegen. Als eerste wordt het bestaande spoor verwijderd. Vervolgens wordt het stenen ballastbed uitgegraven en afgevoerd. Als de nieuwe ballast is aangebracht worden nieuwe dwarsliggers gelegd. Tenslotte worden de spoorstaven opgezet en aan elkaar gelast. Het werk wordt overdag uitgevoerd, van 30 november t/m
7 december tussen 7.00 uur en 18.00 uur.

De machines die worden gebruikt kunnen trillingen en geluidhinder veroorzaken. ProRail probeert de overlast tot een minimum te beperken.

Gevolgen voor overwegen

De overwegen aan de Rondolaan richting moestuinen zijn tijdens de werkzaamheden afgesloten. De moestuinen blijven te voet bereikbaar vanaf de parkeerplaats aan de Droogdokweg.

Hebt u vragen over de werkzaamheden, dan kunt u op werkdagen tussen
9.00 uur en 17.00 uur contact opnemen met ProRail op telefoonnummer
010 - 282 4122.
Voor eventuele klachten en opmerkingen kunt u op werkdagen tussen 9.00 uur en 17.00 uur contact opnemen met de afdeling Publiekscontacten, telefoonnummer 0900 - 776 72 45 ( 0,20 p.m.). Ook kunt u een e-mail sturen naar publiekscontacten@prorail.nl.

Hoog Drakenburg genomineerd voor Bouwkwaliteitsprijs

De gemeente Rotterdam heeft onlangs vijf bouwprojecten genomineerd voor de Bouwkwaliteitsprijs 2007. Een daarvan is Hoog Drakenburg in Zuidwijk.

Hoog Drakenburg is een woongebouw met 80 appartementen met parkeergarage, gebouwd in opdracht van Vestia. Het is ontworpen door Geurst & Schulze architecten en gebouwd door Remmers Bouwgroep.

Andere genomineerde projecten zijn: Corneliahof in Pernis (4 woongebouwen met 42 appartementen), De Hofdame aan de Binnerotte (231 woningen met parkeergarage), Strandweg in Hoek van Holland (104 appartementen met parkeergarage) en Watervillas De Vierde Dimensie in Nesselande (12 eengezinswoningen).

De Rotterdamse Bouwkwaliteitsprijs wordt ieder jaar uitgereikt aan het kwalitatief beste bouwproject. Het gaat daarbij om zowel de bouwkundige kwaliteit, als de architectuur en het wooncomfort. Met de prijs wil de gemeente projectontwikkelaars, architecten en aannemers stimuleren om te investeren in de kwaliteit van hun bouwprojecten.

In totaal dongen dit jaar 60 projecten mee naar de Bouwkwaliteitsprijs. De prijs staat in principe open voor alle renovatie- en nieuwbouwprojecten van meer dan zes woningen, die in de periode tussen 1 juli 2006 en 1 juli 2007 in gebruik zijn genomen. Een externe jury bepaalt wie dit jaar de Bouwkwaliteitsprijs wint.

De prijs wordt woensdag 19 december tijdens de jaarlijkse Planpresentatie uitgereikt door wethouder Hamit Karakus van Wonen en Ruimtelijke Ordening.

Op viZite bij vrijwilligersorganisaties

Meer dan 150 Rotterdamse vrijwilligersorganisaties nodigen u uit om eens op viZite te komen tijdens inZ Vrijwilligersstad van 28 november tot en met 7 december. Ook een aantal Charloise organisaties doet mee.

Eén op de drie volwassen Rotterdammers doet vrijwilligerswerk: dat zijn zon 140.000 vrijwilligers! Samen werken die vrijwilligers in meer dan 4000 vrijwilligersorganisaties. In ziekenhuizen, buurtverenigingen, musea, kunstprojecten, sportverenigingen, festivals, toneelgezelschappen, politieke partijen, taalprojecten en nog veel meer.

Ook bij u in de buurt wordt vrijwilligerswerk gedaan, misschien wel meer dan u denkt. Tijdens inZ Vrijwilligersstad kunt u zien hoeveel vrijwilligerswerk er in de stad gedaan wordt, hoe bijzonder dat is en hoeveel verschillende soorten vrijwilligerswerk er zijn. Daarom kunt u bij meer dan 150 vrijwilligersorganisaties op viZite. U kunt dan met eigen ogen zien wat er gebeurt achter bijvoorbeeld de deuren van het buurthuis, de sportvereniging of het radiostation. Omdat u nieuwsgierig bent, graag op de hoogte blijft of omdat u zelf misschien een bijdrage kunt en wilt leveren.

Sommige vrijwilligersorganisaties organiseren een speciale presentatie of activiteit tijdens op viZite, maar de meeste vrijwilligersorganisaties doen gewoon wat zij altijd doen - zich inzetten voor de buurt, de wijk, de deelgemeente, de stad, de maatschappij.

In Charlois kunt u onder meer op viZite bij:


* ACCENT Avondschool Zuid, Talingstraat 170
* Bavo Europoort - Dac Soeda, Boergoensestraat 1-5
* Dagcentrum de Kapelbrug, Kapelbrug 298

* De Hobbieklup, Kromme Zandweg 102

* Helping Hands, Brekelsveld 1

* Historisch Tijdschrift Ons Rotterdam, Kerkwervesingel 53-57
* Sociëteit de Smeerput, Kromme Zandweg 102
* Stichting Gereformeerd Jeugdwerk Rotterdam-Charlois, Boergoensestraat 29

* Stichting Jeugdhaven Charlois t Anker, Carnisselaan 40b
* Stichting Opnieuw, Katendrechtse Lagedijk 439b

De openingstijden en verdere informatie vindt u op www.inz.nl/vrijwilligersstad. Daar vindt u ook de andere deelnemers aan op viZite.

Bent u geïnteresseerd in vrijwilligerswerk, dan kunt u naar een gratis workshop, waarin u zich vrijblijvend kunt oriënteren, op de verschillende soorten vrijwilligerswerk, uw eigen voorkeur/interesse, de positie van de vrijwilliger en hoe u aan vrijwilligerswerk komt. Meer informatie leest u op www.inz.nl/vrijwilligersstad > kenniZ. Aanmelden kan bij CVD Stap, bgoedendorp@cvd.nl / 010-2438100.

Op www.inz.nl/vrijwilligersstad vindt u informatie over alle onderdelen van inZ Vrijwilligersstad: op viZite, kenniZ, het Rotterdams Vrijwilligersontbijt, de uitreiking van Rotterdamse Vrijwilligersprijs en het afsluitende Rotterdams Vrijwilligersfeest.

Doe mee aan de Cultuurprijs Charlois 2008!

Maak kans op 2.500 euro

Beeldend kunstenaar of danser?

Toneelspeler of dichter?

Actieve bewoner of jongerenwerker?

Woonachtig of actief in Charlois?

Iedereen met een kunstzinnig idee kan meedingen naar de Cultuurprijs Charlois 2007.

Doe mee en maak kans op 2.500 euro om uw idee uit te voeren!

Charlois is een deelgemeente met veel kunstenaars en creatieve bewoners. Er leven veel wensen en ideeën, maar soms ontbreekt het aan samenwerking, ruimte of geld. Deelgemeente Charlois wil daar verandering in brengen. Als u vóór 15 januari 2008 een kunst/cultuurplan indient maakt u kans op de Cultuurprijs Charlois
2008. U wint dan een bedrag van 2.500 euro om uw idee uit te voeren en de cultuurscout Charlois zal u daarbij helpen.

Kunst/cultuurplannen zijn er volop te bedenken, bijvoorbeeld het organiseren van een songfestival voor buurtbewoners, een poëzie-avond voor nieuwkomers, een opera voor en door wijkbewoners, een schilderworkshop in een school, of....

Graag wordt de jury verrast met uw originele kunst/cultuurplan!

Er is een professionele jury die de plannen zal beoordelen. Daarnaast is er ook een publieksprijs. De winnaar van deze prijs krijgt ook een bedrag van 2.500 euro en kan rekenen op steun van de cultuurscout. Bewoners van Charlois kunnen zelf, via briefkaart of e-mail, stemmen op het beste idee.

De winnaars van zowel de juryprijs als de publieksprijs worden bekendgemaakt tijdens een Kunstborrel in maart 2008.

Wie kunnen er meedoen?

* Iedereen die in deelgemeente Charlois woont en/of en een kunstzinnig idee heeft en dit in Charlois wil uitvoeren.

Waar moet het idee aan voldoen?

* Het idee moet in Charlois en in 2008 uitgevoerd worden.
* Er moet een actieve samenwerking zijn tussen één of meerdere kunstenaars en wijkbewoners

* Hierbij gaat de voorkeur uit naar een project waarbij bewoners met diverse culturele achtergronden bereikt worden.
* Het idee moet bijdragen aan het versterken van de uitstraling, vitaliteit en sociale contacten in de wijk of deelgemeente.

Wat moet u doen?

* Haal een inschrijfformulier op bij de bewonersorganisaties, club-en buurthuizen, wijkgebouwen, bibliotheken of download het formulier via internet www.charlois.rotterdam.nl en www.stichtingnrc.nl

* Schrijf uw idee uit op dit inschrijfformulier en voeg een begroting bij. (Alleen personen die het gehele formulier hebben ingevuld maken kans.)

* Stuur dit formulier samen met de begroting en eventuele fotos in een envelop vóór 15 januari 2008 naar de deelgemeente Charlois, t.a.v. de afdeling Communicatie, of e-mail het naar cultuurprijs@charlois.rotterdam.nl

Mocht u nog vragen hebben dan kunt u contact opnemen met Cultuurscout Jolanda Copier, tel.nr. 010-203 02 81

Kinderen en jongeren spelen Canterbury Tales

Het Jeugdtheaterhuis speelt aanstaand weekend de jeugdvoorstelling de Canterbury Tales in Theater Zuidplein. Het is de Rotterdamse première van deze voorstelling. Bijzonder is dat dertig leerlingen van twee Rotterdamse basisscholen meespelen.

In de voorstelling Canterbury Tales vertelt en spelen de jongeren van het Jeugdtheaterhuis vijf verhalen uit het gelijknamige boek dat Geoffry Chaucer schreef rond 1400. Het zijn verhalen die pelgrims elkaar vertelden op hun tocht van Londen naar de kathedraal van Canterbury.

Veertig jongeren van het Jeugdtheaterhuis spelen de verhalen op een eigentijdse manier, met veel dans en muziek. Spannende, mooie, verdrietige en grappige verhalen over jaloezie, wraak, lust en bedrog. Een groep reizigers vertelt om de beurt over dit alles waar we niet zo trots op zijn, maar wat een mens wel mens maakt.

Meespeelproject

In Theater Zuidplein doen twee Rotterdamse basisscholen mee aan het project Meespelen in Canterbury, Odilia (Feijenoord) en de Rode Wiekel (IJselmonde). De kinderen hebben de afgelopen maanden hard geoefend om uiteindelijk in Theater Zuidplein te kunnen staan!

De voorstelling wordt gespeeld op vrijdag 30 november en zaterdag 1 december in de Grote Zaal van Theater Zuidplein. Aanvang: 19.30 uur, toegang 16,50,
15,- en 11,50 (kinderprijs)

Grote verkeerscontrole op Doklaan

Afgelopen donderdag is een grote verkeerscontrole gehouden op de Doklaan. Hierbij werd gebruik gemaakt van het ANPR-voertuig. De controle is uitgevoerd door het wijkteam Oud-Charlois/Carnisse, samen met de Verkeerspolitie en de Rijks- en gemeentelijke belastingdienst

Tussen 15.00 en 22.00 uur zijn 9443 door het automatische kentekenherkenningssysteem gescand, waarna 174 auto's werden staande gehouden.

De Gemeentebelastingen legde beslag op een bedrag van 33.030 euro, waarvan 18.581 euro ter plaatse werd geïnd. Op 53 auto's werd beslag gelegd waarvan 6 werden afgevoerd.

De Rijksbelastingen inde een bedrag van 9838 euro en heeft op 28 auto's beslag gelegd, waarvan 16 werden afgevoerd.

De politie schreef 80 bekeuringen uit voor onder meer rijden zonder rijbewijs, geen geldige APK, gescheurd rijbewijs, accu niet juist gemonteerd, defecte chassisbalk, getinte ramen, versleten banden, lekke benzinetank, achterlicht geverfd, defecte uitlaat en negeren van het rode verkeerslicht.

Verder inde de politie een bedrag van 2099 euro aan achterstallige boetes.

Wie wordt Charloiser van het Jaar 2007?

Ieder jaar benoemt het dagelijks bestuur van de deelgemeente Charlois iemand die zich bijzonder verdienstelijk maakt of heeft gemaakt voor de Charloise bevolking tot "Charloiser van het Jaar".

Het gaat daarbij altijd om iemand die zich al jarenlang als vrijwilliger inzet of heeft ingezet voor zijn of haar buurt of wijk, voor ouderen, voor de jeugd, etc.

De Charloiser van het Jaar wordt bekendgemaakt tijdens de nieuwjaarsreceptie, op woensdagavond 2 januari aanstaande.

Ook dit jaar kunt u -als inwoner van de deelgemeente Charlois - de Charloiser van het Jaar voordragen. Dus kent u iemand in uw omgeving die u graag als Charloiser van het Jaar zou zien? Schrijf dan vóór 5 december aanstaande een brief aan het dagelijks bestuur van de deelgemeente, met daarin de gegevens van die persoon én natuurlijk waarom u hem of haar voordraagt voor de titel Charloiser van het Jaar. (personen die voor vorig jaar zijn voorgedragen, hoeven niet opnieuw te worden aangemeld. Zij worden automatisch voorgedragen).

Uit alle voordrachten kiest het dagelijks bestuur vervolgens de Charloiser van het Jaar 2007.

U kunt uw voordacht sturen naar:

Het dagelijks bestuur van de deelgemeente Charlois

t.a.v. de afdeling Communicatie

Antwoordnummer 80522


3080 WB Rotterdam

(een postzegel is NIET nodig)

U kunt uw aanmelding natuurlijk ook per e-mail doen. Het e-mailadres is: voorlichting@charlois.rotterdam.nl

Expositie in Hommes

Op 29 november start een nieuwe expositie in Hommes, de nieuwe expositie- en projectruimte voor hedendaagse kunst in Oud-Charlois.

Giuseppe Licari (Italië, 1980) en Laura d'Ors (Spanje, 1973) exposeren gezamenlijk onder de titel Sconfinamenti: Italiaans voor het overschrijden van een grens in figuurlijke of in letterlijke zin. Waar trekken we de grens? Zijn wij toeschouwer van de kunstenaar die met grenzen speelt of trekken we bij het kijken naar kunst zelf nieuwe grenzen? Hoe verhouden wij ons tot de ander? Deze expositie brengt zeer verschillende kunstuitingen samen tot een geheel. De tentoonstelling is te zien tot en met 30 december 2007.

Burgerservicenummer is ingevoerd

Op 26 november is het Burgerservicenummer (BSN) ingevoerd. Het BSN is een uniek persoonsnummer; iedereen die ingeschreven staat in de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens (GBA) krijgt een BSN.

Uw sofinummer is voortaan uw burgerservicenummer (BSN). Het BSN is een uniek persoonsnummer. Eén nummer voor uw contacten met de overheid. Het BSN staat op uw paspoort, identiteitskaart en/of rijbewijs. U hebt het dus altijd bij de hand. Uw gemeente gebruikt het bijvoorbeeld wanneer u zich inschrijft of aangifte doet van een geboorte. Uw werkgever hanteert het voor het regelen van een aantal zaken met bijvoorbeeld de Belastingdienst en het pensioenfonds. Straks mogen zorginstellingen zoals uw huisarts en apotheek het nummer ook gebruiken.

De voordelen van één nummer
Het BSN heeft voordelen voor u en voor de overheid. Als straks alle overheidsinstanties met het BSN werken kunnen gegevens eenvoudiger en betrouwbaarder worden uitgewisseld. Dat maakt bijvoorbeeld het aanvragen van een uitkering en het doorgeven van een verhuizing makkelijker. Daarnaast is het BSN een onmisbaar onderdeel in het verbeteren van de dienstverlening van de overheid via internet.

Welke instanties of organisaties het BSN mogen gebruiken, is wettelijk geregeld. Op de website www.burgerservicenummer.nl kunt u lezen welke. Omdat het BSN helpt bij het vaststellen van de identiteit is het - in het belang van uw veiligheid - ook een belangrijk middel in de bestrijding van fraude.

Op www.burgerservicenummer.nl vindt u meer informatie over het Burgerservicenummer (BSN). U kunt ook bellen met het BSN-punt: (088)
9001010. Fax: (088) 9001020 U kunt hier terecht op werkdagen van 08:00 tot 18:00 uur.