Gemeente Deventer

Meedoen geeft je zelfvertrouwen

Het `armoedebestrijdingsbeleid' van de gemeente Deventer was de afgelopen vier jaar een groot succes.

Het richtte zich met name op maatschappelijke participatie (meedoen) in Deventer en minder op de financiële kant van armoede. Iedereen moet actief deel kunnen nemen aan de maatschappij. Daarmee wordt het stigma dat mensen met een laag inkomen `zielig' zijn, ontkracht.

Het college van burgemeester en wethouders wil de lijn van het participatiebeleid de komende jaren voortzetten. De gemeenteraad neemt hierover op 28 november een besluit.

"Deventer heeft zich altijd al sterk gemaakt voor mensen met een laag inkomen. Sinds een aantal jaren mag de gemeente echter niet meer aan `inkomensbeleid' (categorale voorzieningen) doen, maar zij mag wel ondersteuning/hulp bieden bij de dagelijkse levensbehoeften. Vroeger waren hier financiële regelingen voor, maar die waren vaak erg ingewikkeld en ook werd de doelgroep niet goed bereikt."

Aan het woord is wethouder Sociale Zaken, Jos Fleskes. Hij maakt zich sterk voor het participatiebeleid en vertelt enthousiast over het succes en de grote betekenis van de Rechtop! regeling, die Deventer sinds 2005 kent.

Armoede
Wanneer spreek je eigenlijk van `armoede' en om hoeveel Deventenaren gaat het?

Fleskes: "Het gaat om zo'n vijfduizend mensen die onder 120% van het bijstandsniveau zitten. Deze groep is bijzonder kwetsbaar. Het is een misverstand dat alleen laaggeschoolden of werklozen daaronder vallen. Er zijn veel meer mensen die in deze groepering vallen, soms door nare omstandigheden als een scheiding.

Of denk aan mensen met alleen AOW, mensen die in deeltijd werken of gewoon niet zo'n hoog loon hebben. En ook mensen met een beperking vallen soms onder deze groep. Al deze mensen hebben niet genoeg geld om mee te doen in de maatschappij. Een cursus volgen om jezelf verder te ontwikkelen, of lid worden van een sportvereniging is voor hen simpelweg te duur."

Rechtop!
Om te voorkomen dat mensen vereenzamen en hun blik niet verder kunnen verbreden, is de Rechtop! regeling in het leven geroepen. Deze regeling (voor mensen vanaf 18 jaar) heeft als doel mensen te laten meedoen in Deventer. Volgens Fleskes is het zo dat als mensen in een isolement raken, dat funest is voor hun welzijn, zelfvertrouwen en ontwikkeling.

"Zij zitten vaak klem in een uitzichtloze situatie en door Rechtop! verleiden wij hen als het ware, om mee te doen. We halen hen daarmee uit het isolement. Door mensen mee te laten doen kunnen zij zich ontwikkelen en zich ontspannen, waardoor ze even uit de dagelijkse zorgen worden gehaald. Dit doet de mensen zichtbaar goed."

Mensen hoeven alleen maar de coupon in te vullen van de cursus of vereniging waar zij zich voor willen aanmelden. Die coupon geven ze af aan de vereniging en die stuurt de rekening door naar de gemeente. "Niemand binnen de vereniging weet dat je minder geld tot je beschikking hebt dan de anderen."

Circus
Inmiddels werkt een groot aantal instellingen en bedrijven mee aan Rechtop! en is er een gevarieerd aanbod van activiteiten. Dat zal de komende jaren alleen nog maar meer worden. Er worden door de Rechtop! organisatie steeds nieuwe activiteiten ontwikkeld om mensen uit hun stoel te krijgen. Een kookcursus voor mannen bijvoorbeeld.

"Zelf heb ik in de zomer opgetreden als circusdirecteur in een circus voor kinderen met een beperking. Een fantastisch feest voor de kinderen, hun ouders en een aantal bewoners van een verzorgingstehuis" glundert Fleskes.

Niet pamperen
Fleskes: "We willen de mensen niet langer pamperen, maar hen juist net dat duwtje in de rug geven dat hen aanzet op eigen kracht de volgende stap te zetten. Het doel is de leefsituatie van de mensen weer zo acceptabel mogelijk te maken.

Rechtop! is samen met de doelgroep ontwikkeld, want alleen zij weet waar behoefte aan is. Vaak is dat niet een pak geld, maar juist een beetje maatschappelijke waardering, waardoor hun eigenwaarde stijgt. Rechtop! werkt met ambassadeurs; allemaal mensen uit die doelgroep, die het aanspreekpunt zijn voor bepaalde activiteiten. De activiteiten die worden bedacht sluiten dus stuk voor stuk aan bij de wensen van de doelgroep.

Gaandeweg blijkt vaak hoe gedreven deze mensen zijn, en dat ze allemaal hun sterke punten hebben. Het feit dat ze iets `goed blijken te kunnen' geeft hen veel zelfvertrouwen. Soms gebeurt het dat mensen via het werk dat zij bij Rechtop! doen, doorstromen naar een reguliere baan. Dat is natuurlijk fantastisch!"

Stichting Leergeld
Voor hulp aan kinderen (tot 18 jaar) is er de Stichting Leergeld. Door Leergeld worden zaken voor kinderen betaald, zoals de kosten van een schoolkamp of het lidmaatschap van een sportvereniging. Ook deze regeling is een groot succes.

Het is van groot belang juist kinderen te laten meedoen, zodat zij zich kunnen ontplooien tot volwaardige burgers die volop meedraaien in de samenleving. Fleskes: "Anders betalen we als maatschappij later leergeld."

Publicatiedatum: 19-11-2007
Logo van RechtOp!

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging maandag 19 november 2007