Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 375
Datum: 27 november 2007

Oudere steeds bewuster woonconsument

Met de vergrijzing in aantocht worden ouderen een steeds belangrijkere doelgroep op de woningmarkt. Uit het woningbehoefteonderzoek (WOBOF) dat de provincie Fryslân heeft laten uitvoeren blijkt dat er nu al een toenemende behoefte is aan appartementen, zowel koop als huur. Aan deze appartementen worden steeds hogere kwaliteitseisen gesteld. Hier ligt een uitdaging voor ontwerpers en ontwikkelaars. Gedeputeerde Anita Andriesen: 'Het lijkt dat het aanbod voor senioren de meeste kans van slagen heeft in bestaande wijken, met behoud van bestaande sociale structuren en in buurt van allerlei voorzieningen. Herstructurering wordt daarom steeds belangrijker. Daarnaast lijkt de overstap van de huur- naar de koopmarkt vergeleken met het vorig WOBOF lastiger te zijn geworden. Dit komt overeen met beeld dat vooral starters in bepaalde regio's soms lastig een betaalbare koopwoning te vinden.'

Senioren
Hoewel er nog nauwelijks leegstand is en dit in de nabije toekomst ook niet direct wordt verwacht, zijn investeringen in de bestaande woningen noodzakelijk. De stijgende welvaart, de zich ontspannende woningmarkt en de kritischer wordende consument noodzaken tot goed doordachte woonconcepten. Het onderzoek geeft aan dat bijna tweederde van de 70-plussers een appartement wenst. In de leeftijdsgroep 55 tot 70 jaar is dat 40%. Het gaat dan hoofdzakelijk om huurappartementen. Tegelijkertijd wordt geconstateerd dat het merendeel van de senioren (anders dan voorgaande oudere generaties) nu vooral in koopwoningen woont, en de door hun gewenste stap naar een huurappartement niet zomaar zal maken. Daar stellen ze de nodige eisen aan qua locatie, prijs en toegankelijkheid.

Regionale afstemming bouwproductie noodzakelijk
Het onderzoek geeft verder aan dat jongeren en doorstromers geneigd zijn om te vertrekken uit kleine kernen. Jongeren gaan op zoek naar werk of opleidingen, doorstromers (zeker de oudere groepen) willen dichter bij de voorzieningen wonen. Daar valt met het woningaanbod weinig aan te veranderen. Sterker nog, nieuwbouw in de ene kern kan leegloop uit naburige kernen versterken. Regionale afstemming van de bouwproductie wordt noodzakelijk om overaanbod te voorkomen.

Zuid-Fryslân in trek bij nieuwkomers
In de afgelopen vier jaar hebben een kleine 9.000 huishoudens van buiten Fryslan een woning in onze provincie betrokken. Vooral de Zuidrand en de IJsselmeerkust waren in trek. In de Zuidrand werd bijna een kwart (23%) van de koopwoningen betrokken door mensen van buiten Fryslân. De redenen die mensen noemen om zich in Fryslân te vestigen variëren van verandering van baan (door een kwart genoemd), sociale vestigingsmotieven (minstens zo vaak genoemd) tot landelijke woonkwaliteiten in combinatie met vrijstaande woningen.

Dit persbericht is gebaseerd op een analyse van adviesbureau Rigo Research en Advies. Op de Woondag op 28 november in De Harmonie worden de uitkomsten door Rigo nader toegelicht. Het eindrapport zal na behandeling in GS, in de loop van december beschikbaar komen.


---- --