Gemeente Gouda


Goudse aanpak jeugdwerkloosheid werpt vruchten af (23-11-2007)

Een halfjaar geleden hebben de gemeente Gouda en ongeveer zestig bedrijven, onderwijsinstellingen en toeleidende organisaties het convenant Sluitende aanpak jeugdwerkloosheid ondertekend. De afspraken uit deze overeenkomst moeten ertoe leiden dat in 2010 elke Goudse jongere tot 27 jaar een opleiding volgt of een baan heeft. Inmiddels hebben de convenantpartners 190 stage- en leerwerkplekken en 294 banen voor jongeren gerealiseerd. Wethouder Marion Suijker heeft deze cijfers gisteren bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst voor de betrokken partijen.

Het aantal gerealiseerde stage- en leerwerkplekken overstijgt de gestelde doelen voor dit jaar. Uit de tussentijdse resultaten blijkt ook dat 130 jongeren vanuit CWI, reïntegratiebureaus en gemeente zijn doorgestroomd naar werk. 243 jongeren hebben de weg (terug) naar school gevonden en 122 jongeren krijgen inmiddels begeleiding bij het vinden van een baan of opleiding in een reïntegratietraject. Daarnaast hebben alle leerlingen van het ID college een leerwerkplek gevonden.

Voorzichtig optimistisch
Met het convenant hebben bedrijfsleven, voortgezet onderwijs en toeleidende organisaties op het gebied van werk, inkomen en zorg de handen ineengeslagen om te investeren in Goudse jongeren. Hierdoor is alle benodigde kennis, expertise en ervaring aanwezig om jongeren goede vooruitzichten te bieden op het gebied van onderwijs en werk. Marion Suijker: We zijn nu ruim een halfjaar verder en gezien de eerste resultaten kunnen we voorzichtig optimistisch zijn. Er is door alle partners hard gewerkt aan de realisatie van de afspraken in het convenant. En dit heeft succes. De cijfers bewijzen dat het convenant meer is dan mooie woorden alleen. Goudse werkgevers, onderwijs en toeleidende organisaties willen echt tot resultaat komen. We zijn er echter nog niet en moeten ons blijven inspannen om ons doel te halen en blijvend resultaat te creëren.

Aansluiting
De tussentijdse resultaten zijn gisteren gepresenteerd tijdens een werkconferentie over het onderwerp. De bijeenkomst was bedoeld voor het uitwisselen van kennis- en informatie en contact tussen de convenantpartijen. Daarnaast werd aandacht besteed aan het actieplan voor volgend jaar. Hieruit is bijvoorbeeld naar voren gekomen dat werkgevers in plaats van loonkostensubsidie voor het in dienst nemen van jongeren meer behoefte hebben aan ondersteuning bij het laten participeren van deze groep. Marion Suijker noemde als punt van aandacht de noodzakelijke aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt en het bijeenbrengen van de verschillende zienswijzen die onderwijsinstellingen en werkgevers vaak nog hebben.

Activiteiten
De afgelopen periode zijn meerdere activiteiten ontwikkeld en opgestart om Goudse jongeren in het arbeidsproces en het onderwijs te laten instromen of behouden. De initiatieven zijn gericht op het in beeld brengen van jongeren zonder startkwalificatie en opleiding en het voorkomen van voortijdig schoolverlaten. Hiervoor zijn bijvoorbeeld schakelklassen ingesteld. Daarnaast is gewerkt aan een passende kwalificatie- en toeleidingsstructuur en het betrekken van werkgevers bij het tegengaan van jeugdwerkloosheid.

Samenwerking
Voor het stimuleren van samenwerking en kennisuitwisseling hebben de verschillende convenantpartijen zich verenigd in een Onderwijsplatform, een Werkgeversplatform en een Ambassadeursplatform. De ambassadeurs zijn werkgevers uit verschillende sectoren. Zij zetten zich in hun netwerk gericht in voor het beschikbaar stellen van stage- en leerwerkplekken in Gouda. Samenwerking tussen bedrijven en onderwijsinstellingen heeft het mogelijk gemaakt nieuwe leerwerkplekken te realiseren.