Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Boek Weer & Gewasbescherming

27 november 2007 - Het weer heeft grote invloed op gewasbescherming, ontwikkeling van ziekten en plagen, de toepassing en effectiviteit van middelen en op de bescherming van planten. In de praktijkgids Weer & Gewasbescherming worden die relaties helder uitgelegd.

Auteur is Erno Bouma, expert op het gebied van agrometeorologie, werkzaam bij de Plantenziektenkundige Dienst in Wageningen en oprichter van Agrometeorologisch adviesbureau Erno Bouma. "Het weer fascineert me van kinds af aan. Het is gek dat veel mensen weinig weten van de relatie tussen het weer en allerlei zaken die zich op het boerenbedrijf afspelen. Terwijl dat zo belangrijk is bij het ontstaan van ziekten en plagen en de bestrijding ervan".

Welke weersomstandigheden zijn optimaal voor een bespuiting? Geen storm of stortbui, maar zeker ook geen windstilte. En welke eisen stellen gewasbeschermingsmiddelen aan temperatuur, vocht in de lucht en andere meteorologische kenmerken? Op deze en vele andere vragen geeft Weer & Gewasbescherming antwoord. "Het weer kun je niet veranderen, wel hoe je erop inspeelt", schrijft Erno Bouma.

Het boek is onderverdeeld in hoofdstukken over zon en warmte, vocht, neerslag, wind, hulpmiddelen en praktische toepassingen. In het hoofdstuk "Zon en warmte" wordt uitvoerig ingegaan op zonne-energie en straling en zaken als nachtvorst en bevriezing. In het hoofdstuk "Vocht" beschrijft de auteur de meetinstrumenten voor de vochtigheid en belangrijke factoren zoals verdamping, dauw en schimmels. De kringloop van het water komt aan bod in het hoofdstuk "Neerslag", waarin allerlei facetten van regen, hagel, beregening en gewasbescherming worden besproken. Wind, vriend en vijand tegelijk is de toepasselijke titel van het vierde hoofdstuk Voor landbouwbedrijven is wind van grote betekenis maar tegelijk is wind een van slechtst begrepen weersgrootheden. "Agrariërs zijn bijvoorbeeld geneigd 's morgens vroeg te gaan spuiten, omdat het dan windstil is, maar dan moet je dat juist niet doen. Of het "spuitweer" is hangt niet alleen af van de windsterkte maar ook van de temperatuur en de regenkans. Te veel wind is niet goed in verband met drift, maar te weinig wind is net zo gevaarlijk. Als de zon schijnt kunnen aan het grondoppervlak warme luchtbellen ontstaan. Die stijgen en nemen het gewasbeschermingsmiddel mee naar onbedoelde plaatsen".

Boekinformatie
Erno Bouma. Weer en gewasbescherming. Roodbont Uitgeverij. Zutphen, 2006. (ISBN -13 978-90-75280-93-7. Van dit boek is onder de titel "Weather and Crop Protection" eind 2007 ook een Engelse vertaling verschenen .

Bestellen:

Weer en gewasbescherming / druk 1
Weer en gewasbescherming / druk 1
E. Bouma


Eerste uitgave: 27-11-07