Gemeente Grave

Verlichting: een duurzame kerst

Met de winter voor de deur zal ook het energieverbruik flink toenemen. Met de huidige energieprijzen is besparing welkom: voor uw portemonnee, maar natuurlijk ook voor het klimaat. Op deze pagina zal de gemeente de komende tijd aandacht besteden aan informatie en praktische tips over energiebesparing. In vier weken tijd zullen de volgende onderwerpen aan bod komen: verlichting, apparatuur, isolatie en verwarming. De gemeente stelt ook uw ervaring erg op prijs! Letterlijk zelfs. Meer informatie vindt u onder het thema artikel van deze week: verlichting.

Verlichting: een duurzame kerst

De donkere dagen van december worden voor veel mensen een stuk aangenamer als binnen en buiten de gezellige (kerst)verlichting weer aangaat. Hoeveel besteden we per huishouden eigenlijk extra aan die verlichting? Dat verschilt natuurlijk. Bent u iemand die gezellig onder de kerstboom zit en de andere verlichting en de televisie uit laat, dan zult u zeker niet veel meer kwijt zijn. Maar over het algemeen moet u rekenen op ongeveer EUR 5,- (kerstster, kerstboomverlichting en een bescheiden lichtsnoer in de boom) tot EUR 70,- extra (verlichting langs de hele gevel en verlichte poppen in de tuin). Dat laatste is even veel als een flinke koelkast met vriesvak in een heel jaar verbruikt. Gezien de huidige energieprijzen is het zeker de moeite waard om te kijken waar u op kunt bezuinigen, zonder dat dit ten koste hoeft te gaan van de gezelligheid.

Kerstverlichting

Let bij de aanschaf van kerstverlichting op de wattage: hoe lager, hoe zuiniger. Ten slotte gaat het om sfeerverlichting die niet perse bedoeld is om de hele tuin mee uit te lichten. Doe 's nachts de (kerst-) verlichting uit als u gaat slapen. Buitenverlichting kunt u ook op een tijdklok zetten, zodat u daar geen omkijken naar heeft. Er is kerstverlichting te koop die bestaat uit `led'-lampjes. Deze hebben een zeer laag verbruik (ongeveer 2-5 watt) en een lange levensduur van 30.000 tot wel 100.000 branduren.

Spaarlamp

Daarnaast valt er nog meer te bezuinigen op uw verlichting in huis. De winter duurt immers langer dan de decembermaand. Lampen zijn vanaf 1 januari 2001 verplicht voorzien van een Energielabel. Uitzonderingen zijn onder andere laagvoltage halogeenlampen en alle reflectorlampen. TL-buizen en spaarlampen zijn het zuinigst en hebben het label A of B. Halogeenverlichting heeft label D en gloeilampen komen in de categorieën E, F en G. Bij de gloeilampen valt dus het meeste te besparen. De gloeilamp van de buitenlamp vervangen door een (geschikte) spaarlamp scheelt u al EUR15,- per jaar, als deze gemiddeld 4 uur per dag brandt. Er zijn tegenwoordig spaarlampen te koop in allerlei soorten en maten. Een terracotta spaarlamp geeft prachtig warm licht en u bespaart 80% ten opzichte van een gewone gloeilamp. Er zijn ook kleine spaarlampen te koop voor schemerlampjes. Soms moet u zoeken, want sommige winkels verkopen alleen de standaard spaarlampen. Er zijn tegenwoordig zelfs dimbare spaarlampen verkrijgbaar of spaarlampen in kaarsvorm.

Halogeenlamp

Wist u dat ook halogeenlampen tegenwoordig in energiezuinige varianten te koop zijn? Deze IRC (Infra Rood Coating) lampjes zijn zo'n 30 % zuiniger dan de standaard halogeenlamp. Als u de halogeenverlichting altijd dimt, is het trouwens beter om voor een lager wattage lampjes te kiezen: een dimmer bespaart geen energie. Als het aan/uit knopje tussen de lamp en dimmer gemonteerd is, gebruikt de dimmer (of transformator) zelfs nog energie als de verlichting uitstaat. Een laatste tip: voorkom verspilling. Laat ook uw energiezuinige verlichting niet langer branden dan nodig is.

Meer weten?

Kijk op www.milieucentraal.nl