Provincie Drenthe

Minder aantallen, meer oog voor kwaliteit - Woningmarkt Drenthe in beeld gebracht
27 Nov 2007

De komende jaren moeten er in Drenthe ongeveer 1.500 woningen per jaar bijkomen om aan de woningvraag te kunnen blijven voldoen. Dit is lager dan de ongeveer 2.300 waar in de huidige planning van uitgegaan wordt. Daarnaast moet er meer aandacht komen voor de wens van de consument. De kwaliteit van het wonen wordt belangrijker. Dat zijn de belangrijkste uitkomsten van het rapport woningmarktverkenning in de provincie Drenthe, dat in opdracht van de provincie Drenthe werd uitgevoerd door bureau ABF Research. Het college van gedeputeerde staten nam vandaag kennis van de inhoud van het rapport.

In 2001 werden als onderdeel van het provinciaal omgevingsplan de aantallen te bouwen woningen in Drenthe aangegeven. Uit de woningmarktverkenning blijkt nu dat de berekende groei van de woningvoorraad op jaarbasis ruim 800 woningen lager is dan waar destijds van werd uitgegaan. De belangrijkste oorzaak daarvoor is dat de migratie in Drenthe lager uitgevallen is dan eerder werd voorspeld. Gedeputeerde Anneke Haarsma: "In het POP zijn we destijds ambitieus geweest in de aantallen te realiseren woningen in Drenthe. Een aantal ontwikkelingen hebben we niet voorzien, zoals de sterk teruggelopen migratie en de tegenvallende economie. De afgelopen jaren hebben we dan ook al gezien dat die aantallen in de praktijk niet haalbaar bleken. Niettemin moeten we de komende jaren nog steeds flink bijbouwen. Het inwoneraantal in de provincie Drenthe groeit de komende decennia nog steeds. Wel laat het onderzoek zien dat we meer oog moeten hebben voor de wens van de consument. De kwaliteit van wonen wordt de komende jaren nog belangrijker: de juiste woning op de juiste plek", aldus de gedeputeerde.
In deze verkenning is gekeken naar de wens van de consument wat betreft de woonomgeving en het type woning. De uitkomsten uit het onderzoek duiden er op dat het van belang is om naar de kwaliteit van het wonen te kijken. Vooral het landelijk wonen is en blijft in Drenthe in trek. Om beter aan te sluiten bij deze (toekomstige) woonwensen zou een debat over de groei van de woningvoorraad vooral moeten gaan over voldoende aanbod van verschillende soorten woonmilieus. Het onderzoek is hiervoor een hulpmiddel. Deze resultaten dienen als bouwsteen voor nieuw woonbeleid."