over het bericht dat 12 Surinamers met verslavingsproblemen terug gaan naar Suriname om af te kicken op kosten van de AWBZ

Antwoorden op kamervragen van Agema over het bericht dat 12 Surinamers met verslavingsproblemen terug gaan naar Suriname om af te kicken op kosten van de AWBZ

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

Z-K-U-2813001

27 november 2007

Antwoorden staatssecretaris Bussemaker op kamervragen van het Kamerlid Agema over het bericht dat 12 Surinamers met verslavingsproblemen terug gaan naar Suriname om af te kicken op kosten van de AWBZ (2070804470).

Vraag 1
Bent u bekend met het bericht `Afkicken in Suriname'?

Antwoord 1
Ja.

Vraag 2
Zijn er meer projecten met verslaafden die bekostigd worden vanuit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ)?

Antwoord 2
Mij zijn geen projecten bekend. Wel bestaat in bepaalde situaties aanspraak op zorg in het buitenland ten laste van de AWBZ en kan een persoonsgebondenbudget in het buitenland besteed worden.

Vraag 3
Deelt u de mening dat het onaanvaardbaar is dat een dergelijk afkickprogramma wordt gefinancierd vanuit de AWBZ dan wel door middel van subsidies? Zo ja, bent u voornemens de financiering van dergelijke projecten te stoppen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 3
Er is geen afkickprogramma in Suriname dat wordt gefinancierd uit de AWBZ, noch via de aanspraken, noch via subsidie. Deze informatie heb ik zowel van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) als de voorzitter van de raad van bestuur van de stichting Surivival. De NZa heeft hierover contact gehad met het zorgkantoor Amsterdam.
De stichting Surivival, waar het desbetreffende artikel bestrekking op heeft, is een op grond van de Wet toelating zorginstellingen toegelaten en door het zorgkantoor gecontracteerde AWBZ-instelling die regulier extramurale AWBZ-zorg in Nederland aan ingezetenen van Nederland levert. De instelling bekijkt of er mogelijkheden zijn voor een bepaalde aanpak in Suriname. Daarbij gaat het om mensen die niet meer verslaafd zijn. Het gaat dus niet om afkicken. Die aanpak moet nog handen en voeten krijgen zowel inhoudelijk als wat betreft het kostenplaatje en waaruit dat bekostigd gaat worden. Ik zal de Nza vragen deze kwestie verder te onderzoeken en dit ook verder nauwgezet in de gaten te houden.
In dit verband verwijs ik naar de brief van 18 september 2007 waarin minister Klink en ik onze visie hebben gegeven op de AWBZ-zorg in het buitenland . Daarin staat aangegeven hoe AWBZ-zorg in het buitenland in de toekomst zal worden beperkt. De daarvoor benodigde wetswijziging zal worden voorbereid. Nadat deze wetswijziging van kracht geworden is, is het in beginsel niet meer mogelijk projecten op te zetten waarbij gebruik gemaakt wordt van AWBZ-middelen. Buiten de Europese Economische Ruimte zal alleen nog in de in de brief genoemde uitzonderingsgevallen aanspraak bestaan op de bekostiging van AWBZ-zorg.