Universiteit Twente

Nanomaterialen beginnen hun leven met een groeispurt

Materialen die atoomlaag-voor-atoomlaag worden opgebouwd, beginnen hun leven met een groeispurt in drie stappen. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit Twente en de ESRF in Grenoble in onderzoek naar het allervroegste begin van het groeiproces van de supergeleider YBCO. Hun onderzoek, dat zij hebben gepubliceerd in Physical Review Letters, geeft belangrijk nieuw inzicht in de fabricage van nieuwe materialen op nanoschaal.

Belangrijk bij de vorming van de allereerste laag is de ondergrond. Het `normale' groeiproces, waarbij zich eilandjes vormen die "samenvloeien" tot een nieuwe atomair gladde laag, is dan nog niet begonnen. Het oppervlak speelt dan een belangrijke rol: dat is niet helemaal vlak, maar bestaat uit terrassen. Het eerste materiaal dat op de ondergrond landt, kan snel genoeg naar de randen van deze terrassen bewegen om zich daar te nestelen: dat zijn energetisch gunstige plekken. De nieuw gevormde rand schuift vervolgens steeds verder op tot een nieuwe laag is gevormd. Tijdens deze `step flow' is de beweeglijkheid beduidend sneller dan bij de eilandvorming van de normale groei. Dat heeft te maken met het materiaal, concluderen de onderzoekers in hun PRL-publicatie. De eerste laag Yttrium Barium Koperoxide (YBCO) `landt' op een ondergrond van strontiumtitanaat. Omdat het daar snel kan bewegen, krijgt het de kans om meteen naar de randen toe te bewegen. Landt YBCO eenmaal op een vorige laag YBCO, dan krijgt het die kans niet meer: op het terras zèlf vormen zich al eilandjes.

Tegelijkertijd met deze verandering van groeifase, bestaan de allereerste twee gladde lagen uit een metastabiele fase: de `echte' YBCO-lagen beginnen pas vanaf de derde laag te groeien. Dat geeft nieuw inzicht in de dunst mogelijke lagen en in de supergeleidende eigenschappen.

Het nieuwe inzicht in de vroegste groeifase is verkregen door gebruik te maken van röntgenstraling van de European Synchrotron Radiation Facility (ESRF) in Grenoble: met deze meetfaciliteit, momenteel de krachtigste bron van röntgenstraling ter wereld, is het mogelijk de atomaire structuur op de voet te volgen, terwijl met een lasertechniek het materiaal laag-voor-laag wordt opgebouwd. YBCO is een hoge-temperatuur supergeleider die model staat voor een groot aantal vergelijkbare materialen. Met meer inzicht in de groeiprocessen hopen de onderzoekers ook het mysterie van supergeleiding beter te kunnen ontrafelen.

De drie eerste stappen in het groeiproces van YBCO

De verschillende groeifasen, waarbij het materiaal in (1) naar de randen van de terrassen beweegt, en uiteindelijk in (3) het normale groeiproces op gang komt met samenvloeiende eilandjes

Het onderzoek, gepubliceerd in Physical Review Letters is uitgevoerd door de UT-onderzoeksgroepen Lage Temperaturen en Anorganische Materiaalkunde (beide MESA+) in samenwerking met de European Synchrotron Radiation Facility in Grenoble (Frankrijk).

Het artikel `Initial Structure and Growth Dynamics of YBa Cu O during Pulsed Laser Deposition' van Vonk, Driessen, Huijben, Rijnders, Blank, Rogalla, Harkema en Graafsma staat al online op de website van Physical Review Letters. Het kan op verzoek als pdf-bestand toegestuurd worden.

Contactpersoon voor de pers: Wiebe van der Veen, tel (053)4894244

Top
Laatst gewijzigd op 27-11-2007 10:56:13 door Webmaster