De 5 meest gestelde vragen over zorgverzekeringen

27/11/2007 09:38



Independer



De wijzigingen bij zorgverzekeringen roepen bij consumenten meerdere vragen op. Zijn internetzorgverzekeringen echt voordelig, moet ik me collectief verzekeren, wanneer betaal ik het eigen risico etc. Independer.nl heeft de 5 meest voorkomende vragen van dit moment geïnventariseerd en geeft daar de antwoorden op.

Zijn speciale internetproducten interessant?
Dit jaar bieden meerdere verzekeraars speciale zorgverzekeringen aan waarbij internet het belangrijkste communicatiemiddel is. Hierdoor kunnen deze verzekeringen voor een lagere premie worden aangeboden (77 - 85 euro voor de basisverzekering). Voorbeeld van deze speciale producten zijn Easyhealth (CZ), Zekur (Univé) en TakeCare (Agis). Deze verzekeringen kunnen alleen online worden afgesloten. Het indienen van declaraties en het uitwisselen van informatie vindt voornamelijk via internet plaats. De internetverzekeringen hebben als nadeel dat verzekerden soms niet vrij zijn in hun keuze voor een zorgverlener. En bij sommige verzekeraars dienen de medicijnen via internet te worden besteld. Verzekeraars richten zich met deze voordelige verzekeringen voornamelijk op jongeren.

Moet ik me collectief verzekeren?
Er zijn zoveel collectieven dat vrijwel iedereen zich collectief kan verzekeren. Behalve collectieve werkgeversverzekeringen zijn er ook collectieven voor specifieke doelgroepen als leden van patiëntenverenigingen, jongeren, ouderen of specifieke beroepsgroepen. Een collectieve verzekering levert al snel een gemiddelde besparing op van 70 - 140 euro per jaar op. Veel consumenten kiezen voor een collectief vanwege de korting of omdat het gemakkelijk is (werkgever). Vaak hebben ze dan niet de dekking die het best bij hun persoonlijke situatie past. Het is dan ook verstandig eerst een passende verzekering te kiezen en dan te kijken of deze via een collectief voordelig kan worden afgesloten. Goede vergelijkingsites hebben vele tientallen collectieven opgenomen in de vergelijking waardoor consumenten direct het scherpste aanbod vinden dat aan hun wensen voldoet. Op dit moment heeft 60% van de consumenten een collectieve verzekering afgesloten. De verwachting is dat dit percentage zal stijgen naar 75%.

Wanneer betaal ik een eigen risico?
Het verplichte eigen risico bedraagt 150 euro per persoon (18+) per jaar en geldt alleen voor kosten die vallen onder de basisverzekering. Kosten voor de huisarts, verloskundige zorg, kraamzorg en tandartskosten voor verzekerden tot 22 jaar tellen niet mee voor het eigen risico. Maken verzekerden kosten voor andere medische hulp die binnen de basisverzekering valt voor bijvoorbeeld geneesmiddelen, hulpmiddelen en het ziekenhuis dan wordt eerst het eigen risico aangesproken. Daarna pas vergoedt de verzekeraar de kosten. Gemiddeld betalen consumenten zo'n 75 euro aan eigen risico.

Hoe en wanneer moet ik opzeggen?
Overstappen is heel gemakkelijk, omdat verzekeraars hebben afgesproken dat de nieuwe verzekeraar de oude verzekering opzegt. Opzeggen kan tot 31 december 2007. Een nieuwe verzekering afsluiten kan tot 31 januari 2008.

Hoe kan ik me verzekeren voor tandarts en orthodontie?
Tandartskosten voor verzekerden tot en met 21 jaar vallen onder de basisverzekering. Orthodontie wordt binnen de basisverzekering alleen bij uitzonderlijke medische noodzaak 100% vergoed. Een ruimere dekking voor orthodontie is verkrijgbaar via de aanvullende verzekeringen. Verzekerden van 22 jaar of ouder, die tandartskosten vergoed willen krijgen moeten zich aanvullend verzekeren. Een medische boordeling wordt gevraagd bij pakketten met een dekking van 500 euro of meer. Acceptatie is dan vaak alleen mogelijk als mensen regelmatig voor controle naar de tandarts gaan en geen kosten voor kronen, inlays of orthodontie verwachten op korte termijn.





http://www.independer.nl