Radboud Universiteit Nijmegen


Jaarprijs 2007 voor KNO-proefschrift

KNO-arts Savitri Ritoe heeft voor haar proefschrift de Jaarprijs 2007 ontvangen van de Nederlandse Vereniging voor Keel-, neus- en oorheelkunde. Ze promoveerde op 4 april aan de Radboud Universiteit. Haar onderzoek werd begeleid door prof. dr. H. Marres en prof. dr. A. Verbeek. Ritoe deed onderzoek naar de doelmatigheid van de nacontrole na behandeling van strottenhoofdkanker. Titel van het proefschrift: Routine follow-up after laryngeal cancer treatment. Het screenen op recidief (opnieuw optreden) van kanker na behandeling van strottenhoofdkanker wordt geacht de overlevingskansen van patiënten te verbeteren. Savitri Ritoe onderzocht hoe doelmatig de huidige nacontrole is. Het blijkt dat die te lang duurt: een forse meerderheid van de recidieven treedt op in de eerste drie jaar. Ook is screenen op recidieven niet zinvol als patiënten al een zeer uitgebreide behandeling hebben ondergaan voor strottenhoofdkanker: bij deze groep zijn er nauwelijks behandelingsmogelijkheden wanneer een recidief wordt ontdekt.

Het screenen op longkanker, waar (ex-)strottenhoofdkankerpatiënten een hogere kans op hebben, leidt weliswaar tot het vervroegen van de diagnose, maar zonder verbetering van de behandelingsmogelijkheden of van de overleving. De conclusie van het onderzoek is dat de huidige nacontrole niet leidt tot een betere overleving indien er opnieuw een tumor optreedt.

Savitri Ritoe (Paramaribo, 1972) studeerde geneeskunde in Leiden. Het hier beschreven onderzoek is verricht bij de afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde van het UMC St Radboud. Ze werkt inmiddels aan de Universiteit van Amsterdam.