Gemeente Voerendaal


Voerendaal Actueel - Nieuws

26/11/2007 - Voortgang project Kunderhoes.

De afgelopen periode hebben we geconstateerd dat er onduidelijkheid bestaat over de stand van zaken met betrekking tot de toekomst van het Trefcentrum Kunderhoes.

Vandaar hierbij in het kort een terugblik en informatie over de huidige stand van zaken.

Historie

Het Trefcentrum Kunderhoes wordt geëxploiteerd door de Stichting Kunderhoes, welke het gebouw in erfpacht heeft van het Kerkbestuur. In 2005 heeft de Stichting de gemeente verzocht om een financiële bijdrage. Dit om noodzakelijk groot onderhoud aan het gebouw te kunnen bekostigen, waarvoor de Stichting binnen de huidige exploitatie niet in staat is om voldoende middelen vrij te maken.

Omdat de gemeente geen rol speelt bij de (financiële) exploitatie van het Kunderhoes, is dit verzoek in eerste instantie niet gehonoreerd. Wel hebben we een projectgroep bestaande uit vertegenwoordigers van alle betrokken partijen in het leven geroepen. Opdracht aan deze groep was te onderzoeken op welke wijze de functie van het Kunderhoes behouden kan blijven voor de Kunraadse gemeenschap. De werkgroep heeft een masterplan opgesteld dat in juni 2007 aan de gemeenteraad is aangeboden.

Hierbij is zowel gekeken naar mogelijkheden om:

a. het Kunderhoes op te knappen (verbeterspoor)

b. een nieuwe accommodatie te realiseren (vernieuwingsspoor)

Principekeuze

Op basis van het masterplan heeft de gemeenteraad op 2 juli 2007 besloten om voor het verdere traject alleen nog maar het verbeterspoor (het opknappen van de huidige accommodatie) verder uit te werken. Dit betekent dat de nieuwbouwvariant niet meer aan de orde is. Het besluit van de gemeenteraad is vastgelegd in een bestuursopdracht aan het college van burgemeester en wethouders, welke omvat:


· Het concretiseren van de eigendomsstructuur, waarbij zekerheden worden verkregen over grond én opstallen worden vastgelegd.


· Het uitwerken van een verbouwingsplan, zowel technisch als financieel, waarbij uitgegaan wordt van een maximaal te besteden investeringsbedrag van 675.000. incl. BTW. Dit bedrag wordt onder meer gedekt door aanwending van 375.000 uit gereserveerde gelden voor de verbetering van de leefbaarheid in Kunrade en 50.000 voor een nieuw jeugdhome. Dit betekent dat deze laatste functie in het Kunderhoes zal worden opgenomen.


· Het uitwerken van een dekkend beheer- en exploitatiestructuurplan. Hierbij dient sprake te zijn van een duurzame exploitatieopzet welke voldoet aan alle wettelijke eisen.

Verder heeft de raad uitgesproken dat de voortgang rond de acties op een goede en inzichtelijke wijze met de Kunraadse bevolking worden gecommuniceerd.

De resultaten van de bestuursopdracht worden medio 2008 voorgelegd aan de gemeenteraad, die op basis hiervan een definitief besluit zal nemen. Omdat nog onduidelijk is of het opknappen van de accommodatie kan plaatsvinden binnen de kaders van de bestuursopdracht bestaat tot dan nog geen definitieve zekerheid over de toekomst van het Kunderhoes.

Stand van zaken

Momenteel wordt in overleg met diverse partijen hard gewerkt aan de uitvoering van de bestuursopdracht. Zo vinden besprekingen plaats tussen gemeente, kerkbestuur/bisdom en andere partners over de toekomst van het Kunderhoes. Afhankelijk van de resultaten hiervan zal een intentieverklaring worden opgesteld.

Nadere informatie

Voor nadere informatie kunt u desgewenst terecht bij de heer B. Kannegieter (info@voerendaal.nl)