Gemeente Voerendaal


26/11/2007 - Groen licht voor vorming Brandweer Zuid-Limburg.

Het algemeen veiligheidsbestuur heeft in haar vergadering van vrijdag 23 november jl. ingestemd met de vorming van een brandweerkorps voor Zuid Limburg. Daarnaast ging het bestuur akkoord met de ondertekening van een convenant met het Ministerie van Binnenlandse zaken waarin afgesproken wordt welke kwaliteitsverbetering de regio Zuid-Limburg de komende tijd gaat realiseren.
Hiermee is ZuidLimburg de eerste regio in Nederland die een dergelijke convenant met het ministerie afsluit.

Het voorstel waarin staat op welke wijze de brandweer straks vorm gaat krijgen zal wel nog moeten worden goedgekeurd door de 19 gemeenteraden in de regio. Dit zal waarschijnlijk in het voorjaar van 2008 gaan gebeuren.

Het akkoord van het bestuur betekent dat met ingang van 1 januari 2009 alle 300 beroeps brandweermensen en de ruim 600 vrijwilligers in de regio in dienst zullen komen van de Brandweer ZuidLimburg. Er zal dan sprake zijn van één korps onder aansturing van een regionaal commandant; met een rechtspositie voor beroeps en op termijn ook voor vrijwilligers.

Vanaf het komende jaar zal reeds begonnen worden met het inrichten van de nieuwe organisatie waarna in 2009 de Brandweer Zuid Limburg definitief een feit zal zijn.