Groen!

Brussel, 26 november 2007

Groen! vraagt positieve acties voor natuurontwikkeling

Vlaanderen haalt haar doelstellingen op vlak van natuur van geen kanten. De afbakening van het Vlaams Ecologisch Netwerk, de realisatie van 10.000 hectaren nieuw bos en 50.000 hectaren natuurreservaten blijft achterwege, de Europese afspraken op vlak van biodiversiteit tegen 2010 worden waarschijnlijk niet gehaald. Bijna één op drie planten- en diersoorten zijn bedreigd, door versnippering, milieuvervuiling en de klimaatverandering.

Het Natuurrapport dat vandaag bekend raakte, schetst geen vrolijk beeld van de staat van de Vlaamse natuur. De kentering die onder Paarsgroen werd ingezet, is op alle vlakken stil gevallen. Groen! vraagt de Vlaamse Regering om dringend terug de draad op te nemen van een offensief natuurbeleid. Bedreigde vlinders zoals het gentiaanblauwtje zijn voor ons de graadmeter. Als deze vlinder de komende jaren overleeft, zijn we terug goed bezig

De Groenen hebben daartoe 5 concrete voorstellen :

(1) Bescherming van soorten : 28% van planten- en diersoorten zijn met uitsterven bedreigd. De voorbije decennia stierf één derde van de vlinders in Vlaanderen uit van de resterende 40 soorten is nog één derde bedreigd, zo bv. het boswitje of het gentiaanblauwtje. Deze soorten staan ook symbool voor de leefbaarheid van een heel ecosysteem : als zij verdwijnen, is het omdat hun hele leefgebied verschraalt. Onze kinderen hebben het recht om ook in de toekomst nog een bonte kleurenpracht van vlinders te bewonderen in de natuur. Groen! vraagt een beleid dat soorten beschermt, bv. door te ontsnipperen en corridors (natuurverbindingsstroken) te voorzien voor dieren die onder druk van de opwarming migreren. Landbouwers die meehelpen zoals voor het redden van de huiszwaluw of de wilde hamster in Vlaanderen, mogen daar ruim voor vergoed worden.

(2) Stop de verkavelingsdrift : in het jaar 2006 ging opnieuw 25 km2 open ruimte verloren in Vlaanderen : dat is 6,8 hectare of 10 voetbalvelden per dag - Groen! wil het opsouperen van open ruimte sterk beperken om te vermijden dat Vlaanderen helemaal versteent. Groen! vraagt een stop op de versnelde aansnijding van woonuitbreidingsgebieden.

(3) Afbakening van natuur : slechts 70% van het Vlaams Ecologisch Netwerk is afgebakend en slechts 0,7% van het natuurverwevingsgebied. Sinds het VEN-besluit van Vera Dua is er geen stap meer vooruit gezet (zie bijlage 1). Groen! vraagt de onmiddellijke afbakening van de volle 125.000 ha VEN en de start van de afbakening van het verwevingsgebied (IVON). Volgens de beleidsbrief van minister Van Mechelen wordt bij de afbakening van het buitengebied van nu tot 2010 quasi nul winst geboekt voor de natuur. Dat is onaanvaardbaar. Vlaanderen heeft ook dringend nood aan een bebossingsprogramma de regeling rond de verplichte boscompensaties moet strenger worden.

(4) Milieu-kwaliteit : veel planten en dieren gaan kapot aan de vervuiling van het water. Door de overbemesting zitten we nog altijd met veel te veel nitraten en fosfaten in ons water. Gezien de berichten over slechte waterkwaliteit is een versoepeling van de vergunningenstop voor Groen! absoluut niet meer te verantwoorden. Heel Vlaanderen is na lang aandringen van Europa tot kwetsbaar gebied verklaard. Nu moeten we er ook naar handelen en niet alles zetten op het verkrijgen van uitzonderingen van Europa. Het is nodig voor het overleven van onze eigen natuur. Meer milieuvriendelijke en biologische landbouw is nodig als de natuur ons lief is. Wat het percentage biologische landbouw betreft, staan we in Vlaanderen ook met de billen bloot (bijlage 2).

(5) Klimaatbeleid : steeds meer planten dieren hebben te lijden onder de klimaatverandering. Groen! blijft aandringen op een doortastend klimaatbeleid, zeker voor industrie en transport. In het kader van de Vlaamse Klimaatconferentie wordt gewerkt aan nieuwe maatregelen om de uitstoot van CO2 te beperken. Maar intussen lobbyt Vlaanderen Europees om minder inspanningen te moeten doen in eigen land. Nu al koopt men een groot deel van de eigen bijdrage af via de aankoop van emissiekredieten in het buitenland.

Zorg dragen voor de natuur is ook een kwestie van goed bestuur. Het zou zonde zijn als onze kleinkinderen veel typisch Vlaamse dieren en planten alleen nog zouden kennen van plaatjes in boeken.

Rudi Daems, Vera Dua Vlaamse parlementsleden Groen!
---

---
Bijlage 1

Bijlage 2 Zie het origineel