Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard


zuidplaspolder

Intentieverklaring: schoner water in de zuidplaspolder

De plannen voor de zuidplaspolder gaan de kwaliteit van het water vooruithelpen. Waar wordt gebouwd en gegraven worden tegelijkertijd maatregelen genomen die ervoor zorgen dat het water schoner wordt. De vijf zuidplasgemeenten en het hoogheemraadschap zetten medio november hun handtekening onder dat voornemen tijdens de 2-daagse van de Zuidplas, in Waddinxveen.

In de Zuidplaspolder werken 23 partijen samen aan de planvorming en ontwikkeling van de polder. Water speelt hierbij een belangrijke rol, zowel in de locatiekeuze van de toekomstige bestemmingen, als in de inrichting van het gebied en het toekomstige beheer. Het gebied wordt zó ontwikkeld dat het veilig is tegen overstromingen, dat wateroverlast wordt beperkt en dat de waterkwaliteit omhoog gaat.

Waar wijken worden aangelegd, of bedrijventerreinen, waar natuur komt of recreatiegebied is gepland, overal houden de partijen rekening met een aantal afspraken die ervoor zorgen dat wateroverlast zoveel mogelijk wordt beperkt en dat de kwaliteit van het water omhoog gaat. Wethouders van de gemeenten Nieuwerkerk aan den IJssel, Moordrecht, Zevenhuizen-Moerkapelle, Waddinxveen, Gouda en dijkgraaf Hans Oosters van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard tekenden daarvoor een intentieverklaring.

De waterkwaliteit gaat omhoog dankzij afspraken over waterpeilen en de vormgeving en inrichting van singels, waterpartijen en oevers. Ook is afgesproken dat stuwen en gemalen in de toekomst zo veel mogelijk voor vissen passeerbaar zijn. Dat zorgt voor een gezonde en evenwichtige visstand.

Verder gaan de partijen zich inspannen om te zorgen voor minder verontreiniging van het oppervlaktewater: door te zorgen voor minder lozingen en bestrijdingsmiddelen en minder uitspoeling van bouwmaterialen. Ook moeten er minder voedingsstoffen in het water belanden, waardoor de kwaliteit omhoog gaat: minder hondenpoep, minder maaisel van oevers en taluds en bladval in het water. Daarnaast wordt een beheerstrategie ontwikkeld die past bij de ambities van de plannen.

Door bij de plannen rekening te houden met de kwaliteit van het water voldoen de partijen ook aan Europese richtlijnen. (De Europese Kaderrichtlijn Water, KRW) zonder dat dat veel extra geld kost.

U kunt de intentieverklaring hier downloaden (pdf) .

hans.jpg (4225 Kb) nico.jpg (4118 Kb) tekenen.jpg (3622 Kb)