Politie Gelderland-Zuid

Politie alert bij scholierenprotest

Tiel, 26-11-2007 o Maandag rond 11.20 uur werd melding gemaakt van vernieling bij een school aan de Heiligestraat. Agenten gingen direct ter plaatse. Ongeveer 300 scholieren bleken zich te hebben verzameld en vertrokken richting de binnenstad. Op het Lingecollege bleek een ruit te zijn ingegooid.

Op de markt kwamen groepen scholieren bijeen en liepen onder meer door de Waterstraat, Plein, Kleinbergsestraat, Weerstraat en via de Prinses Beatrixlaan en Scheringlaan weer richting de school. Meerdere agenten werden en route ingezet ten behoeve van de openbare ordehandhaving. Enkele leerlingen sloten zich bij de groep aan door bij de school over een gesloten hekwerk te klimmen. Een winkelcentrum in de buurt werd door de politie afgesloten om eventuele problemen te voorkomen. Vervolgens ging de menigte op weg naar de Bachstraat. Echter, toen bekend werd gemaakt dat de burgemeester de menigte toe zou spreken op het grasveld tegenover het Lingecollege, maakte zij rechtsomkeert. De burgemeester wist alles in goede banen te leiden en zal samen met de scholieren een brief opstellen die naar de minister gestuurd kan worden.

Hard ingrijpen van de politie bleek niet nodig. Echte ongeregeldheden deden zich niet voor. Tijdens de demonstraties werd een 15-jarige jongen uit Tiel aangehouden voor belediging. Daarnaast is er proces-verbaal opgemaakt voor vernieling van een reclamebord in de Weerstraat. Een aangifte volgt nog. Tot slot werden drie jongeren bekeurd voor het rijden zonder helm, eentje voor het niet tonen van een identiteitsbewijs en één voor het fietsen over de promenade. Enkele stenenrapers werden in de kraag gevat. Een ernstige waarschuwing bleek voor hen voldoende.

Ook in Nijmegen en Culemborg vonden scholierenacties plaats. (08)