Ingezonden persbericht
Persbericht
Den Haag, 26 november 2007
Rode Kruis: Ziektes bedreigen geïsoleerde gemeenschappen Bangladesh
Het Rode Kruis waarschuwt voor een uitbraak van watergedragen ziektes als tyfus, cholera en diaree, indien deze kwetsbare groepen niet op zeer korte termijn toegang krijgen tot schoon drinkwater. Een nieuw gevaar voor de duizenden overlevenden van de cycloon Sidr in de afgelegen kustgebieden Bangladesh waar de waterbronnen met zeewater en stoffelijke overschotten zijn vervuild.
'Hulpverleners hebben nog steeds de grootst mogelijke moeite om de meest afgelegen gemeenschappen te bereiken in de kustgebieden van Bangladesh. Dit is een urgent probleem,' aldus Bastiaan Vuijk, gedelegeerde van het Nederlandse Rode Kruis. 'Sinds de storm elf dagen geleden toesloeg, hebben veel overlevenden nog niets gegeten of gedronken', zegt Bastiaan Vuijk. 'We vrezen dat zij snel niet anders kunnen, dan drinken uit de verontreinigde bronnen, met alle gevolgen voor de gezondheid van dien.' In een van de districten is het eerste dodelijke slachtoffer van acute diaree al gemeld. Om de verspreiding van diarree en andere ziekten te voorkomen, worden er behalve schoon drinkwater ook waterzuiveringstabletten uitgedeeld.
Het Nederlandse Rode Kruis helpt direct, ook in de meest afgelegen gebieden. Vuijk: 'Het is soms improviseren. Het Rode Kruis beschikt over een behoorlijke voorraad medicijnen en waterzuiveringstabletten. Waar het nu om gaat is dat die medicijnen in de getroffen gebieden terechtkomen. Met scooters, bootjes en de weinige helikopters die beschikbaar zijn, proberen we de eilandjes en het kustgebied te bereiken.'
Het Rode Kruis berekent de noodhulp voor de komende 24 maanden op 15 miljoen euro.
Het Rode Kruis
Het Rode Kruis helpt slachtoffers van natuurgeweld of oorlogen met voedsel, onderdak en medische voorzieningen. Ook brengt het Rode Kruis families weer bijeen. Het Nederlandse Rode Kruis zendt hulpgoederen en mensen uit. Na de ergste nood geledigd te hebben, bouwt het Rode Kruis mee aan de wederopbouw. Herstellen van huizen en wegen, maar ook het geven van werk en inkomen voor getroffenen staat centraal. Het Nederlandse Rode Kruis werkt nauw samen met de lokale Rode Kruis of Rode Halve maanvereniging en haar internationale koepelorganisaties.
Noot voor de redactie,