Gemeente Dongen


Gemeenten en provincie investeren flink in verkeer Midden-Brabant

De acht gemeenten in Midden-Brabant en de provincie Noord-Brabant zijn gisteren akkoord gegaan met een integraal pakket aan verkeersmaatregelen. Deze staan gepland voor 2008 en kosten tezamen 24,3 miljoen euro. De provincie Noord-Brabant geeft de regio hiervoor een subsidie van ruim 5.9 miljoen euro.

'In Midden-Brabant doen we het samen'
De regio Midden-Brabant stelt jaarlijks een uitvoeringsprogramma vast waarin projecten worden opgenomen die bijdragen aan de oplossing van vooral regionale problemen. Om voor subsidie in aanmerking te komen moeten de projecten passen binnen de doelstellingen van het Provinciaal Verkeer- en Vervoerbeleid (PVVP). Regionaal goed scorende projecten kunnen rekenen op provinciale subsidie. Voor 2008 heeft Midden-Brabant méér goede projecten ingediend dan de reguliere middelen voor de regio toelaten. Om die reden heeft de provincie bovenop de reguliere subsidie van ruim 4,3 miljoen euro 1,6 miljoen extra subsidie beschikbaar gesteld voor de aanleg van een fietstunnel onder het spoor in de Academielaan in Tilburg. Door deze extra financiële injectie kunnen de acht gemeenten alle ingediende projecten uitvoeren. De verkeerswethouders van de acht gemeenten waren erg blij met deze toezegging van gedeputeerde Cora Steffens van Mobiliteit en infrastructuur. De voorzitter van het overleg, wethouder Stoop van de gemeente Dongen gaf aan dat de goede samenwerking tussen de Midden-Brabantse gemeenten en de provincie duidelijk haar vruchten afwerpt. Naast de acht gemeenten en de provincie nemen ook Rijkswaterstaat en de politie deel aan het samenwerkingsverband. Ook de komende jaren zal de regio Midden-Brabant fors in het verkeer investeren.

De belangrijkste infrastructuurprojecten uit het pakket aan maatregelen bestaan uit Duurzaam Veilige weginrichtingen (30 km/uur zones en 50 km-wegen binnen de bebouwde kom en de aanleg van een groot aantal 60 km/uur zones buiten de bebouwde kom). Daarnaast is door de partijen ook veel geld geïnvesteerd in fietspaden, het verbeteren van de autobereikbaarheid van de regio en het optimaliseren van de doorstroming van het Openbaar Vervoer. Verder investeert de regio relatief veel geld in de zogenaamde mensgerichte maatregelen om de verkeersveiligheid te bevorderen. Alle gemeenten tezamen investeren in 2008 ruim 355.000 euro in maatregelen als het Brabants Verkeersveiligheids Label voor scholen, de scholen zijn weer begonnen en de 'regionale fietsverlichtingsactie'. Ook de acties van Veilig Verkeer Nederland worden gesubsidieerd.

Laatst gewijzigd: 26-11-2007