Gemeente Enschede

Laatste kans op subsidie bodemsanering bedrijfsterreinen

Het Enschedese bedrijfsleven maakt nog weinig gebruik van de mogelijkheid op subsidie voor bodemsanering. Tot 1 januari 2008 kunnen eigenaren en erfpachters nog een aanvraag voor subsidie voor het saneren van bodemverontreiniging doen bij de gemeente Enschede. Een concreet plan tot saneren is nog niet nodig. Aanmeldingen na deze datum worden niet meer behandeld.

Eigenaren en erfpachters van bedrijfsterreinen kunnen subsidie krijgen voor de sanering van bodemverontreinigingen. Doel hiervan is om bedrijven een financieel steuntje in de rug te geven bij de uitvoering van soms kostbare bodemsaneringen. Tot nu toe maakt het Enschedese bedrijfsleven weinig gebruik van deze mogelijkheid. Daardoor loopt zij veel subsidiegelden mis. Er is nu nog een laatste kans voor aanmelding voor deze regeling. Na 1 januari 2008 worden nieuwe aanmeldingen niet meer behandeld.

Eigenaren van bedrijfsterreinen
Door de komst van de nieuwe Wet bodembescherming zijn eigenaren of erfpachters van bedrijfsterreinen direct verantwoordelijk geworden voor de verontreiniging van hun bodem. Dit biedt voor veel bedrijven een aanzienlijk voordeel. Als zij willen verbouwen of verkopen, weten ze van tevoren waar ze aan toe zijn. Bovendien zijn ze in staat om zelf een noodzakelijke bodemsanering zo flexibel mogelijk in te passen in hun bedrijfsvoering.

De overheid draagt bij
Het feit dat eigenaren en erfpachters zelf verantwoordelijk zijn, betekent niet dat ze alles zelf moeten betalen. In beginsel is de overheid bereid bij te dragen in de kosten van een bodemsanering. Daarvoor is in 2006 de `bedrijvenregeling' in het leven geroepen. Hierdoor kan subsidie worden verleend voor een bodemsanering. Hoeveel wordt bijgedragen, hangt af van het tijdstip waarop de verontreiniging is veroorzaakt, de betrokkenheid van de eigenaar daarbij en het moment waarop het terrein is gekocht.

Aanmelden vóór 1 januari 2008
Eigenaren en erfpachters binnen de gemeente Enschede die mogelijk een beroep willen doen op deze regeling, moeten zich vóór 1 januari 2008 melden bij de afdeling Vergunningen van de gemeente Enschede. Dit kan met het meldingsformulier, te vinden op www.meldbedrijvenregeling.nl. Bij de aanmelding hoort ook een verkennend bodemonderzoek. De resultaten van dit onderzoek moeten binnen zijn vóór 1 juli 2008. De aanmelding voor subsidie verplicht tot niets. Concrete saneringsplannen hoeven er nog niet te zijn. Door deze aanmelding stelt de melder alleen zijn rechten veilig zodat een definitieve aanvraag na 1 januari 2008 ook wordt behandeld.

Voorwaarden
Er is een aantal voorwaarden om in aanmerking te komen voor subsidie. De belangrijkste zijn:

- het moet gaan om een in functie zijnd en blijvend bedrijventerrein;
- het eigendom of de erfpacht moet verworven zijn vóór 1 januari 1995.

Subsidie wordt alleen verstrekt over het deel van de verontreiniging dat veroorzaakt is vóór 1 januari 1975. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het moment van aankoop van het terrein en van de betrokkenheid bij het ontstaan van de verontreiniging. Meer informatie is te vinden op www.meldbedrijvenregeling.nl en telefonisch bij de gemeente Enschede, afdeling Vergunningen, tel. 481 55 39.

26 november 2007