PvdA Rotterdam


In de media

Onze gemeenteraadsleden worden uitgewoond

Ma 26 Nov 2007 - Peter van Heemst

Gemeenteraadsleden hebben het vaak drukker dan Kamerleden, ziet Peter van Heemst. Zij verdienen een hogere vergoeding en een solide rechtspositie.

Er is een uittocht aan de gang van fractievoorzitters in de gemeenteraden. Voor de PvdA en voor Rotterdam kan ik dat een beetje overzien. In Leiden, Den Haag en de Rotterdamse deelgemeenten Delfshaven (70.000 inwoners) en Charlois (ongeveer evenveel inwoners) ging het al binnen een jaar mis; vorige week stopte ook de fractievoorzitter van D66 in Rotterdam ermee.
Mensen legden het bijltje er bij neer omdat het veel en veel te zwaar is een gewone baan, een normaal privéleven en het fractievoorzitterschap te combineren.
Dat is een signaal dat er te veel loos is met de functie van lokale volksvertegenwoordiger. Ik zie dagelijks om me heen dat we gemeenteraadsleden in de steden uitwonen. Ze worden voor 2,5 dag betaald. Ze hebben op hun werk of in het eigen bedrijf verplichtingen. En ze willen er natuurlijk ook een sociaal leven op kunnen nahouden. Dat is nauwelijks te doen. Het gaat al mis bij de kandidaatstelling. Jong talent haakt af of stelt zich niet kandidaat omdat het ook in de avonduren een managementopleiding kan volgen voor de werkgever. En anders denkt deze groep potentiële raadsleden wel aan kinderen.

Het werk van raadsleden is na de zogeheten dualisering in 2002 zwaarder geworden. Ze zijn nu ook voorzitters van raadscommissies en moeten in die hoedanigheid veranderingen voorbereiden, werkbezoeken afleggen en andere extra taken uitvoeren.
De lokale volksvertegenwoordigers zijn eigenlijk permanent op campagne. Ze zijn, als ze hun werk goed doen, voortdurend nieuwsgierig naar wat er in hun stad gebeurt. Ze hebben voorbeelden, verhalen, maar ook nieuws nodig om de raadsagenda goed bij te sturen en waar nodig te bepalen.
In Rotterdam hebben we net, voor het eerst in onze geschiedenis, een gemeentelijke enquêtecommissie ingeschakeld om een lastige kwestie tot op de bodem uit te zoeken. Dat betekende dat vijf raadsleden bijna zes maanden onafgebroken aan het werk zijn geweest om alle ins en outs te onderzoeken, de feiten op een rij te zetten en aanbevelingen te doen. Wie raadslid is in een stad waarvan de burgemeester verstrekt, is helemaal slecht uit. Het werk in een vertrouwenscommissie is bijna een jaar lang een dagtaak.

Ik kan vanuit mijn eigen ervaring het werk in de Tweede Kamer vergelijken met dat van de gemeenteraad. Het laatste is veel zwaarder en ingewikkelder!
Iemand is 24 uur per dag, zeven dagen in de weekraadslid. Even wegkijken of onderduiken is er dus niet bij. Je moet van alle markten thuis zijn. En van alles wat er speelt goed op de hoogte zijn. Een extra complicatie is de enorme taakverzwaring die de laatste jaren bij de gemeenten is terechtgekomen: of het nu gaat om de Vogelaarwijken, de huishoudelijke zorg in de thuiszorg of de aanbesteding van het openbaar vervoer. De gemeenten en dus ook de gemeenteraadsleden zien hun werk gigantisch groeien. Dat is goed, want we zitten er, veel meer dan de Kamerleden, bovenop. Maar dan moet er ook de erkenning zijn dat deze functie om een stevige vergoeding en een solide rechtspositie vraagt. We krijgen nu ongeveer eenvijfde van wat Kamerleden verdienen! Een wanverhouding dus. Deze week behandelt de Kamer de begroting van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De landelijke volksvertegenwoordigers en de minister kunnen laten zien dat ze steden raden vol goede lokale volksvertegenwoordigers gunnen.

Verschenen in de Volkskrant van maandag 26 november 2007

Peter van Heemst is voormalig Tweede Kamerlid en fractievoorzitter voor de PvdA in Rotterdam.