CGB adviseert minister over kledingvoorschriften politie

26/11/2007 13:36



Commissie Gelijke Behandeling



Voor politieagenten in functie is het van groot belang dat zij gezag uitstralen en vertrouwen wekken. Conform Europese regels heeft de Nederlandse overheid ruime bevoegdheden om kledingvoorschriften voor agenten te hanteren. Het is echter de vraag in hoeverre de zogenoemde 'life style-neutraliteit' van nieuwe uniformvoorschriften hiervoor het aangewezen middel is. Zo blijkt uit een advies dat de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) op verzoek van de Minister van Binnenlandse Zaken heeft uitgebracht.

Door te streven naar life style-neutraliteit kan indirect onderscheid naar godsdienst optreden, als verwijzingen naar geloof verboden worden. Voorbeelden daarvan zijn het dragen van een hoofddoek, keppel of kruisje. Om een dergelijke inperking van de godsdienstvrijheid te rechtvaardigen, dient de minister goede argumenten te hanteren. De CGB beschrijft in haar advies de wettelijke kaders en biedt de minister handvatten voor de voorwaarden die zij kan stellen aan kledingvoorschriften.

Alex Geert Castermans, voorzitter van de CGB, zegt over dit advies: "Een inventarisatie van de politiekledingvoorschriften in landen als Canada en Groot Brittannië leert dat in deze landen de tulband een geaccepteerd onderdeel van het uniform is. In Groot Brittannië is ook de hoofddoek toegestaan voor agentes. Wij vragen de minister deze voorbeelden in haar afweging te betrekken om te voorkómen dat de beoogde neutrale uitstraling leidt tot onnodige uitsluiting van politiebeambten omwille van hun geloof."

Het volledige 'Advies Commissie Gelijke Behandeling inzake uiterlijke verschijningsvormen politie - Pluriform uniform?' is na te lezen op www.cgb.nl.





http://www.cgb.nl