Dienstenbond CNV

Nieuws

26 november 2007

Principeakkoord CAO FloraHolland

Door: Martijn den Heijer

Afgelopen vrijdag heeft CNV Dienstenbond met de directie van FloraHolland een principeakkoord bereikt. Na twee onderhandelings-ronden zijn er afspraken gemaakt. Hiermee heeft FloraHolland voor 2008 weer een cao.

Het voorstel van CNV Dienstenbond was om de cao ongewijzigd te verlengen, maar daar moest wel een goede loonsverhoging tegenover staan. De reden daarvoor is dat volgend jaar, maar eigenlijk nu al, alles in het teken staat van de fusie. Veel tijd en energie gaat zitten in het samenvoegen van twee veilingen. Van medewerkers wordt veel gevraagd en er moet vertrouwen gekweekt worden bij de kwekers en kopers over de nieuwe fusiecombinatie. Om dan veel tijd met onderhandelen en de uitvoering kwijt te zijn, lijkt CNV Dienstenbond niet handig. Desalniettemin, zijn er wel degelijk zaken die aan de orde gesteld moeten worden, daar sluit CNV Dienstenbond de ogen niet voor! Echter, er is voor gekozen om gedurende de looptijd daar verdere afspraken over te maken. Als er relatief makkelijk andere afspraken gemaakt kunnen worden, moeten we dat natuurlijk ook doen.

Ook de directie van FloraHolland dacht daar zo over, de reden dat wij toch redelijk snel tot een akkoord zijn gekomen.

Het volgende is afgesproken in het principeakkoord:


· Er komt een loonsverhoging van 3,5%, verdeeld in twee stappen. 2,5% op 1 januari 2008 en 1% op 1 juli 2008. Daarnaast komt er in de salarisbetaling van december 2007 een eenmalige uitkering van 0,5% van 12 keer het maandsalaris.


· De bedrijfscode van FloraHolland wordt uitgangspunt voor toezicht en handhaving van cao-afspraken. Ook leidinggevenden dienen zich aan de cao te houden. Vanuit de leiding zal intensiever informatie worden verstrekt en de naleving van de cao stringenter bewaakt.


· Voor de medewerkers in Naaldwijk en Bleiswijk die ziek worden in de periode dat zij onder normuren werken, zal het komende jaar begonnen worden met een afbouw van de minuren bij ziekteverzuim van zeven naar drie weken.


· FloraHolland zal jaarlijks dertig stageplaatsen op VMBO-niveau creëren.


· FloraHolland zal met een voorstel komen voor medewerkers voor uitbreiding van het succesvolle TopFit-programma in Eelde, waardoor medewerkers bijvoorbeeld met korting kunnen sporten.


· Daarnaast zal in het komende jaar in werkgroep gesproken worden over leeftijdsfasebewustpersoneelsbeleid, roosterproblematieken en handhaving van regelgeving rondom arbeidsomstandigheden.

Gezien de voorstellenbrief van CNV Dienstenbond, is hiermee meer bereikt dan wij voorgesteld hebben. Daarom zal dit resultaat met een positief advies aan de leden worden voorgelegd.

Tenslotte, CNV heeft met oog op de realiteit gekozen voor een verlenging van de cao, met de voorwaarde van een goede loonsverhoging. Dat is meer dan gelukt. Echter, nu kunnen we echt aan het werk, er spelen wel degelijk zaken die bij FloraHolland aangepakt moeten worden. Zeker als de fusie er ook bij komt. CNV Dienstenbond luistert naar de leden, maar ook uw ongeorganiseerde collega profiteert daar van mee. Maak ze lid, zij profiteren er ook van mee als CNV Dienstenbond hun zaken regelt!

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen n.a.v. deze Info, dan kunt u contact opnemen met bestuurder Martijn den Heijer. Telefoon: 010 - 265 1111, of per e-mail: m.denheijer@remove-this.cnvdibo.nl