Bangladesh: kinderen kwetsbaar voor ziektes en ondervoeding

26 november 2007, Genève/Dhaka - In Bangladesh kampen vijf miljoen mensen met de gevolgen van cycloon Sidr. Unicef maakt zich zorgen om de kinderen in de getroffen gebieden. Honderdduizenden van hen zijn kwetsbaar voor ziektes en ondervoeding.

De elfjarige Polly met haar jongere zusje voor de ruïnes van haar huis. Haar familie is alles kwijt, behalve wat potten en pannen. Foto: Unicef
De elfjarige Polly met haar jongere zusje voor de ruïnes van haar huis. Haar familie is alles kwijt, behalve wat potten en pannen. Foto: Unicef

"Kinderen maken de helft uit van het aantal getroffenen en 600.000 van hen zijn jonger dan vijf jaar," zegt dr. Iyorlumun Uhaa van Unicef Bangladesh. "Als er niet snel hulp komt voor vrouwen en kinderen, zullen er als gevolg van het koude weer, voedselgebrek en besmettelijke ziektes als diarree slachtoffers vallen."

De regering leidt een grootschalige hulpoperatie, met steun van de Verenigde Naties en hulporganisaties. De meeste getroffen gebieden zijn inmiddels bereikt, met uitzondering van een aantal afgelegen en ontoegankelijke regio's. Toch is daarmee de nood voor de bevolking nog niet voorbij.

Vervuild drinkwater
In de kustgebieden is het drinkwater vervuild geraakt door puin en zeewater. Gezinnen beschikken daar amper nog over sanitaire voorzieningen. Hierdoor kunnen kinderen ziek worden door diarree en andere ziektes die door besmet water worden overgebracht. Unicef zorgt voor waterzuiveringsapparatuur en steunt de reparatie van bronnen. Daarnaast zorgt Unicef voor voedsel en medicijnen.

Daarnaast heeft een onbekend aantal kinderen een of beide ouders verloren. Kinderen die nog wel familie hebben, ontbreekt het aan goede zorg omdat hun ouders door de cycloon alles zijn kwijtgeraakt. Unicef en haar partners hebben in de drie zwaarst getroffen gebieden kindvriendelijke plekken ingericht waar kinderen worden opgevangen en waar alleenstaande kinderen worden geregistreerd zodat hun familie kan worden opgespoord.

Klap voor het onderwijs
Ook het onderwijs heeft een enorme klap gekregen. Doordat schoolgebouwen zijn beschadigd of verwoest, of omdat ze als opvangcentra voor daklozen dienen, volgen momenteel 600.000 kinderen geen onderwijs. Samen met andere hulporganisaties wil Unicef dat deze kinderen weer zo snel mogelijk naar school kunnen door te zorgen voor tijdelijke klaslokalen en onderwijsmaterialen.

Unicef zorgt daarnaast voor de distributie van 100.000 dekens, 60.000 stuks kinderkleding, 60.000 family kits met daarin emmers, waterzuiveringsmiddelen en zeep en 60.000 afdekzeilen.