Gemeente Heemskerk


maandag, 26 november 2007

Onderzoek mogelijkheden uitkeringsgerechtigden via huisbezoek

De gemeente Heemskerk gaat inwoners met een bijstandsuitkering thuis laten bezoeken. De gemeente wil graag met deze groep inwoners in contact komen om meer inzicht in de persoonlijke situatie te krijgen. Doel is om alle burgers met een bijstandsuitkering actief te ondersteunen bij hun re-intergatie en het vinden van werk.

In 2006 en in 2007 zijn totaal 180 uitkeringsgerechtigde uitgestroomd, een belangrijk deel hiervan via het Work First project de Meerkansbaan. Waren er op 1 januari 2006 nog 650 uitkeringsgerechtigden nu zijn dat er 470. Een groot deel van de resterende bijstandsgerechtigden bevindt zich in een situatie waarin het uitzicht op werk ver weg is en soms zelfs als onbereikbaar wordt beschouwd.
De gemeente wil uitgaan van de mogelijkheden die er wel zijn en krijgt van het Rijk speciaal budget om steeds te blijven investeren. Hierbij is altijd sprake van individueel maatwerk: iedere situatie is immers weer anders.
Om een onafhankelijk beeld te krijgen voert een externe organisatie - Stichting De Linde - het huisbezoekproject uit. Tijdens het huisbezoek wordt besproken welke mogelijkheden en belemmeringen er zijn. Wellicht is een activeringstraject mogelijk. Daarnaast wordt informatie gegeven over diverse toeslagen en gemeentelijke minimaregelingen. Hierdoor krijgt de gemeente een helder beeld van deze specifieke doelgroep en kan zodoende ook haar diensten beter afstemmen op deze groep klanten.
---