Saxion Hogescholen
BR>

ma 26 november 2007

Saxion wint met DevLab Award Onderwijsvernieuwing /files/storage/mnc/DevLAbEindhoven.jpg

Het DevLab - een initiatief van dertien mkb-bedrijven - dat wetenschappelijk onderzoek en toegepast onderzoek faciliteert, heeft afgelopen woensdag op het Nationaal Onderwijscongres de Award Onderwijsvernieuwing 2007 gewonnen.

Saxion participeert in DevLab, samen met Fontys, Windesheim, Hogeschool Arnhem-Nijmegen (HAN), TU Delft en de VU.

De initiatiefnemers van DevLab in Eindhoven zijn elk voor zich te klein om hun marktpositie, die is gebaseerd op technologische kennis, op middellange termijn internationaal zeker te stellen. De bedrijven zijn individueel ook te klein om ambitieuze onderzoeksopdrachten te kunnen verstrekken aan universiteiten en hogescholen. Met dit gezamenlijke initiatief zijn de bedrijven toch in staat om een technologische voorsprong te behouden.
Verder probeert het DevLab te bereiken dat de drempel van theoretisch universitair onderzoek, naar praktische toepassing door het mkb overbrugbaar wordt. Vanuit Saxion werken studenten samen met lectoren en docenten aan toegepast wetenschappelijk onderzoek. Tot nu toe hebben tien Saxion studenten een afstudeeronderzoek bij DevLab uitgevoerd, in uiteenlopende projecten.

Een voorbeeldproject is de Atalanta. De Atalanta (letterlijke betekenis: fraaie inheemse vlinder, snelle Griekse godin, vereniging van talent) is een mechatronische vlinder die in staat is zich zelfstandig te configureren en bij een `zwerm' aan te sluiten in een omgeving zoals woning, kantoor, boot, auto, etcetera. De Atalanta is zelfonderhoudend als het gaat om energiegebruik en vliegt ook zelfstandig rond. Lector Henk van Leeuwen, namens de academie Communicatie, Informatietechnologie en Informatiemanagement én het kenniscentrum Design en Technologie van Saxion betrokken bij DevLab: "We zijn al eens eerder genomineerd geweest, dat we nu hebben gewonnen is vanwege de publicitaire waarde zeker de moeite waard. Je ziet dat de doorstroom van kennis naar het mkb nauwelijks op gang komt. Dit initiatief geeft die doorstroom een enorme versnelling. En Saxion-studenten kunnen doorstromen naar het bedrijfsleven of worden geprikkeld om een master bij een universiteit te gaan volgen."

----- EINDE PERSBERICHT -----