AutoRai

Suzuki SX4 WRC voor het eerst op onverharde rallypaden

(11/26/2007)
Nadat vorige maand met succes werd deelgenomen aan de Rally de France staat het Suzuki World Rally Team nu voor een nieuwe uitdaging in de Rally Great Britain die volledig op onverhard wordt verreden.

Het debuut van de SX4 WRC op onverhard komt in één van de moeilijkste gravelrallies uit het gehele WRC-kampioenschap. De bossen van Zuid Wales, waar alle actie zich zal afspelen, staan bekend om hun klassementsproeven, waar ondanks de steeds wisselende omstandigheden van het wegdek zeer hoge snelheden mogelijk zijn.

Een van de zwaarste opgaven waarvoor het Suzuki-team zich gesteld ziet, is het overbekende Engelse weer. De rally wordt begin december verreden, wat betekent dat mist, regen en zelfs ijs zeker mogelijk is. Een aantal klassementsproeven âs ochtends en âs avonds zullen in het donker worden verreden, waardoor de uitdaging sowieso al moeilijker is.

De rally is gebaseerd in Cardiff, de hoofdstad van Wales, en op zaterdagavond zal er een spectaculaire publieksproef worden verreden in het fameuze Millennium Stadium van de stad.

Voor Suzuki is aan de finish komen de belangrijkste opdracht om zo het ontwikkelingsprogramma van de SX4 WRC op onverhard volledig voort te kunnen zetten. De auto heeft al veel potentieel getoond tijdens het testen maar er gaat niets boven de inspanningen tijdens de echte competitie. Het zal dan ook voor Suzuki een driedaagse ontdekkingsreis worden in de Engelse bossen met de doelstelling zoveel mogelijk data te verzamelen voordat het Suzuki World Rally Team zich opmaakt voor een volledig World Rally Championship in 2008.

De competitie zal zeker heftig zijn omdat de Wales Rally Great Britain de finale is van het 2007 World Championship en het evenement is waar de nieuwe wereldkampioen zondagavond gekroond zal worden. Met 120 deelnemende rallyteams is het Engelse evenement ook de rally met het hoogste aantal inschrijvingen. .

Suzuki SX4 WRC met startnummer 19
Suzuki heeft één SX4 WRC ingeschreven voor de rally met de Fin Sebastian Lindholm aan het stuur. De auto zal voor het eerste de volledige set-up hebben voor een onverharde rally. De bodemspeling is dan ook enigszins vergroot en de bodemprotectie aangepast om de onderkant te beschermen tegen opspattende stenen. Ook zijn de remmen kleiner dan voor asfaltrallies en zijn de motor en het differentieel gewijzigd. Omdat de nadruk op testen ligt zal de afstelling van de Suzuki WRC tijdens de rally regelmatig worden gewijzigd om verschillende set-ups uit te proberen.

Sebastiaan Lindholm
Suzuki World Rally Team rijder Sebastian Lindholm heeft met de SX4 WRC een jaar lang bijna al het testwerk op onverhard gedaan en hij kijkt er erg naar uit om zijn âontwikkelingswerkâ tijdens de Wales Rally Great Britain voort te zetten. Lindholm â zevenvoudig Fins rallykampioen â heeft voor het laatst in 1998 aan de Rally Great Britain deelgenomen en hij eindigde toen op de vijfde plaats. Ook heeft hij tot 2005 deel uitgemaakt van het Peugeot World Rally Team in zijn thuisrally, de Rally Finland. Lindholm, de neef van Marcus Grönholm, zal worden genavigeerd door Tomi Tuominen. Hun ervaring is van groot belang geweest tijdens de graveltesten.

Sebastian: âIk vind het leuk dat ik een klein beetje geschiedenis schrijf door de SX4 WRC voor het eerst tijdens een onverharde rally te rijden. Tot dusver zijn de resultaten veelbelovend maar er is nog veel werk te doen; daarom verschijnen we in Engeland aan de start. Het is al enige tijd geleden dat ik aan deze rally heb deelgenomen en aankomen is onze belangrijkste doelstelling.â

Nieuws van het team
De Rally Great Britain, pas het tweede WRC-event voor Suzuki, is de volgende stap in de ontwikkeling van Suzukiâs WRC auto. Na de Rally de France heeft het Suzuki World Rally Team weer uitgebreid getest en het vertrouwen is groot. Nobuhiro Tajima, team directeur van het Suzuki World Rally Team: âOnze missie in Engeland is dezelfde als die op Corsica: de auto heelhuids aan de finish om zoveel mogelijk gegevens te verzamelen over de SX4 WRC. De Rally GB is een moeilijk evenement en Sebastian moet dan ook voorzichtig zijn!â