Universiteit Maastricht

26 november 2007
Nieuwe ROA-directeur publiceert in Science
Thomas Dohmen per 1 december naar UM-onderzoeksinstituut

Dr. Thomas Dohmen is per 1 december aanstaande de nieuwe directeur van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht. Hij wordt dan tevens benoemd tot hoogleraar Onderwijs en Arbeidsmarkt aan de UM. Afgelopen vrijdag verscheen een wetenschappelijke publicatie van zijn hand in het prestigieuze tijdschrift Science. Thomas Dohmen is een oud-student van de Maastrichtse Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde (FdEWB) en was voorheen werkzaam bij het onderzoeksinstituut IZA in Bonn.

Thomas Dohmen (1972) studeerde in 1998 af aan de Maastrichtse economiefaculteit en promoveerde er in 2003. Hij is gespecialiseerd in arbeidsmarkt economie en toegepaste micro-econometrie. Zijn artikel `Social comparison affects reward-related brain activity in the human ventral striatum', vrijdag gepubliceerd in Science, levert neurofysiologisch bewijs voor een sociaal verschijnsel. Wanneer twee mensen dezelfde taak even goed verrichten, maar er wordt onderscheid gemaakt in de beloning, voelt de minst beloonde zich minder gewaardeerd, ook als zijn beloning constant wordt gehouden. Met behulp van proefpersonen in MRI-scanners hebben Dohmen en collega's aangetoond welk deel van de hersenen verantwoordelijk is voor die emotie. De doorbloeding van het `ventraal striatum' blijkt hierbij een grote rol te spelen.
Het ROA is een wetenschappelijk onderzoeksinstituut van de FdEWB en is daarnaast bij het grote publiek bekend om zijn arbeidsmarktprognoses voor opleidingen en zijn schoolverlaterenquêtes. ROA's huidige directeur, prof. dr. Hans Heijke, die het instituut ruim 21 jaar geleden startte, zal na 1 december verbonden blijven aan de economische faculteit van de UM. Hij stapt van het ROA over naar de vakgroep Algemene Economie, waarmee het instituut nauwe relaties onderhoudt.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij het secretariaat van het ROA, tel. 043 3882561, e-mail secretary@roa.unimaas.nl
De afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/ Zie ook het Research Magazine voor meer interessant onderzoek aan de UM: http://www.unimaas.nl/researchmagazine

Maastricht University
Maastricht University is a Dutch university with a strong European and international outlook. Cherishing and stimulating talented people and creating opportunities for innovative education and research relevant to society's needs are core values of Maastricht University.