A&F Agrotechnology & Food Innovations
26 nov 2007
Friesland Foods, Newtricious, Agrotechnology & Food Sciences Group
Wageningen UR, Universitair Medisch Centrum Groningen en Angteq B.V.
onderzoeken samen gezondheidsbevorderende effecten van eiwitten.
De expertise van Friesland Foods Domo op het gebied van melkeiwitten
en van Newtricious op het gebied van ei-eiwitten, wordt gebundeld met
de kennis van de Agrotechnology & Food Sciences Group, Universitair
Medisch Centrum Groningen en Angteq. Samen gaan ze eiwit fracties
ontwikkelen die zich richten op het voorkomen van risicofactoren van
hart en vaatziekten gerelateerd aan overgewicht. Deze samenwerking is
onder andere tot stand gekomen via het innovatieprogramma van de Food
& Nutrition Delta. Dit programma stimuleert het omzetten van nieuwe en
bestaande kennis in nieuwe producten en processen voor de
voedingsmiddelenindustrie.
Roelof Joosten, managing director van Friesland Foods Domo: âFriesland
Foods Domo speelt actief in op de veranderende rol van
voedingsmiddelen-ingrediënten die steeds vaker ook een
gezondheidsbevorderende werking moeten hebben. We volgen intensief de
wetenschappelijke ontwikkelingen en samen met onze klanten kijken wij
naar de mogelijkheden voor toepassingen in hun producten. De
samenwerking tussen deze vijf partijen past dan ook uitstekend in onze
strategie; het ontwikkelen en verkopen van innovatieve functionele
ingrediëntenâ.
âNewtricious is gestart met de ontwikkeling van waardevolle
ingrediënten uit ei-eiwit. Deze samenwerking laat zien hoe
Newtricious door kennis te delen grotere stappen wil maken bij het
ontwikkelen van nieuwe voedingsingrediënten en producten van
natuurlijke oorsprong die een bijdrage kunnen leveren aan een beter en
gezonder leven van mensen. Voeding en gezondheid zijn daarbij ons
uitgangspuntâ, aldus Jos Nelissen, managing director van Newtricious.
Dr. Aart van Amerongen, onderzoeksinstituut Agrotechnology & Food
Sciences Group (AFSG) van Wageningen UR: âDit project is een typisch
voorbeeld van een samenwerkingsverband waarin ons instituut zorg
draagt voor het traject vanaf relevante biomarkers en eiwitbronnen tot
de ontwikkeling van biologisch actieve componenten. De eiwitfracties
worden door UMCG/Angtec in vivo getest en de functional
foods/nutraceuticals worden door de bedrijven op de markt gebrachtâ.
Prof. dr. Wiek H. van Gilst, Experimentele Cardiologie, Thoraxcentrum,
UMCG:
"Veelal werken wij in samenwerking met de farmaceutische industrie aan
geneesmiddelen waarbij wij zoeken naar het optimum tussen werkzaamheid
en bijwerkingen. Het aantrekkelijke van dit project is dat wij werken
aan werkzame voeding waarbij de uitdaging is om de effecten te
combineren en te maximaliseren. Bijwerkingen zijn daarbij niet zo zeer
aan de orde".
"Angteq is twee jaar geleden, mede door het UMCG, opgericht om
contract onderzoek voor de farmaceutische industrie te faciliteren. In
dit project ontwikkelen wij samen met prof. dr. Wiek van Gilst en dr.
Hendrik Buikema, Klinische Farmacologie, experimenten waarmee wij de
componenten op werkzaamheid testen en selecteren. Een uitdagend
project dat al tot fascinerende resultaten heeft geleid", licht dr.
Dirkjan Masman, directeur Angteq B.V., Groningen toe.
Friesland Foods Domo ontwikkelt, produceert en verkoopt hoogwaardige
ingrediënten op basis van wei en melk. Deze ingrediënten worden
geleverd aan voedings- en farmaceutische bedrijven over de gehele
wereld. Friesland Foods Domo heeft productielocaties in Bedum,
Borculo, Dronrijp en Workum in Nederland en verkoopkantoren in Zwolle,
Maleisië en Groot-Brittannië en een wereldwijd netwerk van
vertegenwoordigers en distributeurs. Friesland Foods Domo is een
werkmaatschappij van Royal Friesland Foods.
Newtricious ontwikkelt innovaties in voeding die bijdragen aan een
beter en gezonder leven van mensen. De oorsprong van Newtricious ligt
in de productie en verkoop van eieren en ei-ingrediënten. Het
werkterrein waarin Newtricious nu actief is strekt zich uit van
onderzoek tot en met het winkelschap. Kennis ontwikkelen én tot
waarde brengen is de kern. Newtricious zoekt daarbij de synergie door
samen te werken met vooraanstaande wetenschappers en innovatieve
bedrijven om concrete producten en ingrediënten te ontwikkelen die
succesvol geïntroduceerd kunnen worden op de consumentenmarkt. Het
bedrijf is gevestigd in Oirlo.
Het onderzoeksinstituut Agrotechnology & Food Sciences Group,
onderdeel van Wageningen UR, is de organisatie voor kennisontwikkeling
en kennisoverdracht op het gebied van voedsel voor een gezonde
leefstijl, duurzame voedselketens en biobased economy. Door slimme
combinaties van expertise creëert AFSG, op basis van toegepast
onderzoek, inspirerende opties en concrete oplossingen in samenwerking
met overheid en bedrijfsleven. Hierbij staan het consumentenbelang en
de marktpotentie voorop.
Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is met ruim 9.500
medewerkers, meer dan 1.300 bedden en ruim 300.000 verpleegdagen, een
zeer groot ziekenhuis, een grote werkgever en een economische motor
voor de regio. Daarnaast is het UMCG het enige universitair medisch
centrum in het noorden. De kracht van het UMCG is dat patiëntenzorg,
onderzoek, onderwijs en opleiding nauw met elkaar verweven zijn. Deze
verwevenheid is het beste uitgangspunt om de zorg voor patiënten
verder te verbeteren en zo te bouwen aan de toekomst van gezondheid.
Â
Angteq B.V. heeft ten doel intermediair te zijn tussen de academische
onderzoekers en het bedrijfsleven. Angteq laat onder haar
verantwoordelijkheid contractonderzoek uitvoeren door het UMCG.
Daarnaast beheert en ontwikkelt Angteq haar eigen octrooiportfolio.
Naast onafhankelijke private partijen nemen ook het UMCG en de RUG
gelieerde partijen deel in Angteq dat gevestigd is in Groningen.
Contact
Corporate Communication Friesland Foods
Rob van Dongen
tel. 0522-276334
Agrotechnology and Food Sciences Group - Bioactive Food Ingredients
Dr. Aart van Amerongen
aart.vanamerongen@wur.nl
tel. 0317-475214
» meer Contact
Alle content (c) 2007 Wageningen UR. Alle rechten voorbehouden.