A&F Agrotechnology & Food Innovations


26 nov 2007

Friesland Foods, Newtricious, Agrotechnology & Food Sciences Group Wageningen UR, Universitair Medisch Centrum Groningen en Angteq B.V. onderzoeken samen gezondheidsbevorderende effecten van eiwitten.

De expertise van Friesland Foods Domo op het gebied van melkeiwitten en van Newtricious op het gebied van ei-eiwitten, wordt gebundeld met de kennis van de Agrotechnology & Food Sciences Group, Universitair Medisch Centrum Groningen en Angteq. Samen gaan ze eiwit fracties ontwikkelen die zich richten op het voorkomen van risicofactoren van hart en vaatziekten gerelateerd aan overgewicht. Deze samenwerking is onder andere tot stand gekomen via het innovatieprogramma van de Food & Nutrition Delta. Dit programma stimuleert het omzetten van nieuwe en bestaande kennis in nieuwe producten en processen voor de voedingsmiddelenindustrie.

Roelof Joosten, managing director van Friesland Foods Domo: âFriesland Foods Domo speelt actief in op de veranderende rol van voedingsmiddelen-ingrediënten die steeds vaker ook een gezondheidsbevorderende werking moeten hebben. We volgen intensief de wetenschappelijke ontwikkelingen en samen met onze klanten kijken wij naar de mogelijkheden voor toepassingen in hun producten. De samenwerking tussen deze vijf partijen past dan ook uitstekend in onze strategie; het ontwikkelen en verkopen van innovatieve functionele ingrediëntenâ.

âNewtricious is gestart met de ontwikkeling van waardevolle ingrediënten uit ei-eiwit. Deze samenwerking laat zien hoe Newtricious door kennis te delen grotere stappen wil maken bij het ontwikkelen van nieuwe voedingsingrediënten en producten van natuurlijke oorsprong die een bijdrage kunnen leveren aan een beter en gezonder leven van mensen. Voeding en gezondheid zijn daarbij ons uitgangspuntâ, aldus Jos Nelissen, managing director van Newtricious.

Dr. Aart van Amerongen, onderzoeksinstituut Agrotechnology & Food Sciences Group (AFSG) van Wageningen UR: âDit project is een typisch voorbeeld van een samenwerkingsverband waarin ons instituut zorg draagt voor het traject vanaf relevante biomarkers en eiwitbronnen tot de ontwikkeling van biologisch actieve componenten. De eiwitfracties worden door UMCG/Angtec in vivo getest en de functional foods/nutraceuticals worden door de bedrijven op de markt gebrachtâ.

Prof. dr. Wiek H. van Gilst, Experimentele Cardiologie, Thoraxcentrum, UMCG:
"Veelal werken wij in samenwerking met de farmaceutische industrie aan geneesmiddelen waarbij wij zoeken naar het optimum tussen werkzaamheid en bijwerkingen. Het aantrekkelijke van dit project is dat wij werken aan werkzame voeding waarbij de uitdaging is om de effecten te combineren en te maximaliseren. Bijwerkingen zijn daarbij niet zo zeer aan de orde".

"Angteq is twee jaar geleden, mede door het UMCG, opgericht om contract onderzoek voor de farmaceutische industrie te faciliteren. In dit project ontwikkelen wij samen met prof. dr. Wiek van Gilst en dr. Hendrik Buikema, Klinische Farmacologie, experimenten waarmee wij de componenten op werkzaamheid testen en selecteren. Een uitdagend project dat al tot fascinerende resultaten heeft geleid", licht dr. Dirkjan Masman, directeur Angteq B.V., Groningen toe.

Friesland Foods Domo ontwikkelt, produceert en verkoopt hoogwaardige ingrediënten op basis van wei en melk. Deze ingrediënten worden geleverd aan voedings- en farmaceutische bedrijven over de gehele wereld. Friesland Foods Domo heeft productielocaties in Bedum, Borculo, Dronrijp en Workum in Nederland en verkoopkantoren in Zwolle, Maleisië en Groot-Brittannië en een wereldwijd netwerk van vertegenwoordigers en distributeurs. Friesland Foods Domo is een werkmaatschappij van Royal Friesland Foods.

Newtricious ontwikkelt innovaties in voeding die bijdragen aan een beter en gezonder leven van mensen. De oorsprong van Newtricious ligt in de productie en verkoop van eieren en ei-ingrediënten. Het werkterrein waarin Newtricious nu actief is strekt zich uit van onderzoek tot en met het winkelschap. Kennis ontwikkelen én tot waarde brengen is de kern. Newtricious zoekt daarbij de synergie door samen te werken met vooraanstaande wetenschappers en innovatieve bedrijven om concrete producten en ingrediënten te ontwikkelen die succesvol geïntroduceerd kunnen worden op de consumentenmarkt. Het bedrijf is gevestigd in Oirlo.

Het onderzoeksinstituut Agrotechnology & Food Sciences Group, onderdeel van Wageningen UR, is de organisatie voor kennisontwikkeling en kennisoverdracht op het gebied van voedsel voor een gezonde leefstijl, duurzame voedselketens en biobased economy. Door slimme combinaties van expertise creëert AFSG, op basis van toegepast onderzoek, inspirerende opties en concrete oplossingen in samenwerking met overheid en bedrijfsleven. Hierbij staan het consumentenbelang en de marktpotentie voorop.

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is met ruim 9.500 medewerkers, meer dan 1.300 bedden en ruim 300.000 verpleegdagen, een zeer groot ziekenhuis, een grote werkgever en een economische motor voor de regio. Daarnaast is het UMCG het enige universitair medisch centrum in het noorden. De kracht van het UMCG is dat patiëntenzorg, onderzoek, onderwijs en opleiding nauw met elkaar verweven zijn. Deze verwevenheid is het beste uitgangspunt om de zorg voor patiënten verder te verbeteren en zo te bouwen aan de toekomst van gezondheid. Â
Angteq B.V. heeft ten doel intermediair te zijn tussen de academische onderzoekers en het bedrijfsleven. Angteq laat onder haar verantwoordelijkheid contractonderzoek uitvoeren door het UMCG. Daarnaast beheert en ontwikkelt Angteq haar eigen octrooiportfolio. Naast onafhankelijke private partijen nemen ook het UMCG en de RUG gelieerde partijen deel in Angteq dat gevestigd is in Groningen.

Contact
Corporate Communication Friesland Foods
Rob van Dongen
tel. 0522-276334

Agrotechnology and Food Sciences Group - Bioactive Food Ingredients Dr. Aart van Amerongen
aart.vanamerongen@wur.nl
tel. 0317-475214
» meer Contact


Alle content (c) 2007 Wageningen UR. Alle rechten voorbehouden.