Raad van State



Agenda voor de media

Deze agenda bevat een selectie van zittingen en evenementen bij de Raad van State die voor de media van belang kunnen zijn. Iedere vrijdag wordt het overzicht van de daaropvolgende week op de website van de Raad van State gepubliceerd.

De gehele zittingsagenda van de Afdeling bestuursrechtspraak met daarop een korte omschrijving van de zaken kan op verzoek wekelijks per post worden toegezonden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Sabine Heijstek-van Leussen (070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 00)

mr. Daniël Tempelman (070 - 426 48 12 / 06 - 23 31 75 06)

Agenda week 48

Maandag 26 november 2007

09.30 uur

Zitting over de dwangsom die het dagelijks bestuur van de deelgemeente Prins Alexander van de gemeente Rotterdam heeft opgelegd vanwege het onbemand afleveren van benzine aan de Metaalhof in Rotterdam. Multinergy, de exploitant van het tankstation, verzoekt de Raad van State de dwangsom te schorsen. (zaaknummer 200707324/1)

10.00 uur

Zitting over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Gelderland, waarbij is beslist over het bestemmingsplan "Buitengebied, Binnendijks deel" van de gemeente Maasdriel. Het college heeft het bestemmingsplan goedgekeurd voor zover het ziet op het beperken van de uitbreidingsmogelijkheden van diverse champignon- en glastuinbouwbedrijven. Bepaald is dat de bestaande bebouwing met maximaal 20% mag worden uitgebreid. Voorheen waren de uitbreidingsmogelijkheden onbegrensd. Het provinciebestuur heeft gedeeltelijk goedkeuring onthouden aan het plan, omdat geen onderzoek zou zijn gedaan naar de invloed van de uitbreidingsmogelijkheden op een nabijgelegen natuurgebied. Een groot aantal omwonenden en een aantal bedrijven uit de omgeving zijn het niet eens met dit besluit. (zaaknummer 200608739/1)

10.00 uur

Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Den Haag heeft opgelegd vanwege de illegale kamerverhuur aan Bulgaren in een woning aan de Hoefkade in Den Haag. De eigenaar van de woning komt tegen de dwangsom in beroep. (zaaknummer 200703922/1)

10.45 uur

Zitting over de ontheffing die het college van burgemeester en wethouders van Eindhoven heeft verleend aan de stichting Trudo om het gebruik van een kantoorpand aan de Dommelstraat als woonruimte mogelijk te maken. De ontheffing is verleend op basis van de Algemene Leefverordening Eindhoven 2003. De stichting wil in het pand een zogenoemd Domushuis vestigen voor de opvang van verslaafden. Onder meer de horecavereniging Dommelstraat en een omwonende vrezen voor overlast en komen tegen de ontheffing in beroep bij de Raad van State. (zaaknummers 200703743/1 en 200703777/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar "MEDIA" - 'Uitspraken in de media' voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar "ACTUEEL" - 'Uitspraken' - 'Hoofdzaken' voor een volledig overzicht van de uitspraken.

14.30 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Maasdriel heeft verleend aan Quick Holding B.V. voor het wijzigen en uitbreiden van een aardappel- en uiengroothandel, een aardappelverwerkend bedrijf en een bedrijfsverzamelgebouw aan de Akkerseweg in Hedel. Een aantal bedrijven uit de nabijheid vreest voor geluidoverlast. Verder vinden zij dat het akoestisch onderzoek onjuist is verricht. De bedrijven vrezen ook voor stankoverlast. Zij vinden de geurnormen die in de vergunning staan niet streng genoeg. (zaaknummer 200703111/1)

Dinsdag 27 november 2007

10.45 uur

Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Boxmeer heeft opgelegd aan een inwoner van Beugen vanwege het uitoefenen van een taxibedrijf vanuit zijn woning. Hij is het niet met de dwangsom eens en komt in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200702358/1)

11.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Utrecht van het bestemmingsplan "Landelijk gebied rondom de Vecht" van de gemeente Breukelen. Het plan, dat grotendeels is goedgekeurd, voorziet in de legalisering van een deel van een reeds bestaand recreatieterrein langs een zijtak van de Vecht. De beheerders van het terrein vinden dat het gehele recreatieterrein gelegaliseerd had moeten worden. De stichting "Commissie voor de Vecht en het Oostelijk en Westelijk Plassengebied" is juist van mening dat legalisatie in strijd is met het provinciaal beleid. Dit zou leiden tot aantasting van de natuurwaarden in dat gebied. Een inwoner van Breukelen is het er niet mee eens dat de extra aanlegplaats bij zijn woning niet is toegestaan. (zaaknummer 200608028/1)

11.00 uur

Zitting over de erkenning door de Minister van Verkeer en Waterstaat van het openbaar belang van twee transportleidingen en een signaalkabel en drie elektriciteitskabels ten behoeve van de winning van steenzout in de provincie Fryslân binnen het concessiegebied Barradeel II door de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid "Frisia Zout B.V." (hierna: Frisia). De zitting gaat ook over het besluit van de minister van EZ om aan Frisia een concessie te verlenen voor twee buisleidingen voor het transport van water onderscheidenlijk pekel en bijbehorende werken tussen de winlocaties Barradeel en Bethanië in de gemeente Franekeradeel. Dit heb je nodig om buizen te kunnen aanleggen in de gronden van anderen. Een inwoner van Pietersburen heeft hoger beroep ingesteld tegen deze besluiten, omdat het volgens hem maar de vraag is of het buisleidingenstelsel van openbaar belang is. De Kroon zou daarom niet bevoegd zijn de besluiten te nemen. (zaaknummer 200704720/1)

13.00 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Asten om bestuurlijke maatregelen te treffen tegen het gebruik van de kleine par 3-golfbaan aan de Gezande Baan in Heusden. Een aantal omwonenden had hierom verzocht. Een klein deel van de golfbaan ligt in vogelrijk agrarisch gebied met landschappelijke waarden. Volgens de omwonenden mag in dat gebied geen golfbaan worden gerealiseerd. Het overige deel van de golfbaan ligt in agrarisch gebied waar recreatieweiden zijn toegestaan. De omwonenden vinden dat een golfbaan niet kan worden beschouwd als een recreatieweide. Ook daarom had de gemeente volgens hen moeten optreden tegen het gebruik van de golfbaan. (zaaknummer 200704040/1)

13.15 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan "Woonwijken Kern Oirschot" van de gemeente Oirschot. De bedoeling van het plan is vooral om de bestaande situatie te actualiseren. Een aantal inwoners van Oirschot is het niet met het goedkeuringsbesluit eens. Zo zou een perceel van een van hen ten onrechte niet in het plan zijn opgenomen, en vindt een ander dat bebouwing op een naastgelegen perceel ten onrechte is toegestaan. Hierdoor wordt gevreesd voor aantasting van het leefklimaat voor dieren en het milieu. (zaaknummer 200702106/1)

Woensdag 28 november 2007

10.15 uur

Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar "MEDIA" - 'Uitspraken in de media' voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar "ACTUEEL" - 'Uitspraken' - 'hoofdzaken' voor een volledig overzicht van de uitspraken.

11.30 uur

Zitting over het besluit van het dagelijks bestuur van de deelgemeente Feijenoord van Rotterdam, waarbij een inwoner van Rotterdam te kennen is gegeven dat bestuursdwang zal worden toegepast ten aanzien van de hennepkwekerij aan de Boudewijnstraat in die gemeente. Het dagelijks bestuur is van plan de hennepkwekerij te ontmantelen. De inwoner is het met de toepassing van bestuursdwang niet eens en komt tegen de bestuursdwang in hoger beroep. Eerder was hij al door de rechtbank in Rotterdam in het ongelijk gesteld. (zaaknummer 200702408/1)

Donderdag 29 november 2007

10.00 uur

Zitting over de boete die de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft opgelegd aan Vomar Voordeelmarkt B.V. uit IJmuiden vanwege overtreding van de Drank- en Horecawet. In de supermarkt zou alcohol zijn verkocht aan een minderjarige. De Vomar vindt dat in het proces-verbaal van de vermeende overtreding onvoldoende duidelijk staat beschreven wat er precies gebeurd is. Daarom komt de Vomar tegen de boete in hoger beroep. (zaaknummer 200703830/1)

10.45 uur

Zitting over de weigering door de minister van Verkeer en Waterstaat om aan

Trafigura Beheer B.V. informatie te verstrekken over het schip de Probo Koala. Nadat dit schip lading had gelost in Ivoorkust, heeft daar een milieuramp plaatsgevonden. De minister heeft onderzoek gedaan naar de stoffen die zich aan boord van de Probo Koala bevonden. Trafigura wil graag inzage krijgen in alle stukken van de minister over deze kwestie. Deze kwestie heeft vorig jaar voor veel commotie gezorgd. (zaaknummer 200705164/1)

10.45 uur

Zitting over de boete die de staatssecretaris van Sociale Zaken heeft opgelegd op grond van de Wet arbeid vreemdelingen (Wav) aan Euro Aktief Uitzendbureau B.V. in Haaren. Dit uitzendbureau heeft een Pool aan het werk gezet in de bouw. De Pool had zich gelegitimeerd met een vals (Duits) paspoort, zodat hij volgens het uitzendbureau geen tewerkstellingsvergunning nodig had vanwege het vrij verkeer van werknemers in de EU. Voor Polen is op het vrije verkeer van werknemers een voorbehoud gemaakt. De staatssecretaris vindt dat de boete kon worden opgelegd omdat de Pool ten onrechte geen tewerkstellingsvergunning had. Het uitzendbureau betwist dit. (zaaknummer 200704019/1)

11.15 uur

Zitting over de monumentenvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Breda heeft verleend voor wijzigingen aan de buitenplaats Bouvigne aan de Bouvignelaan in Breda. Het waterschap Brabantse Delta wil graag zo spoedig mogelijk zijn hoofdkantoor vestigen op de buitenplaats en tevens een deel van de gebouwen op het terrein slopen. Hiervoor komt nieuwbouw in de plaats. Het waterschap heeft de Raad van State verzocht de schorsing van de vergunning op te heffen. Deze is ontstaan doordat onder meer de milieuvereniging de Groene Koepel en de Nederlandse Kastelenstichting daartegen hoger beroep hebben ingesteld. (zaaknummer 200707637/2)

Vrijdag 30 november 2007

10.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan "Randweg Hoogerheide" van de gemeente Woensdrecht. Het plan voorziet in de aanleg van een weg rondom Hoogerheide om te voorkomen dat het doorgaand verkeer door de kern van Hoogerheide moet. Een aantal bewoners aan de rand van deze plaats vreest voor een verslechtering van de natuurwaarden en een toename van verkeer en lawaai door de komst van de randweg. (zaaknummer 200608011/1)

10.00 uur

Zitting over de vergunning op grond van de Wet beheer Rijkswaterstaatswerken die de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat heeft verleend aan een aannemingsbedrijf voor onder meer het herbouwen van een loods en het aanbrengen van verhardingen op de bestaande ophoging van het rivierbed aan de linkeroever van de Neder-Rijn tussen km 913.000 en 913.125 in Buren. De rechtbank in Arnhem heeft het beroep van een aantal inwoners van Lienden tegen de vergunning gegrond verklaard, omdat dit volgens haar nieuwe activiteiten zijn die hadden moeten worden getoetst aan de beleidslijn "Ruimte voor de Rivier". De staatssecretaris betwist dit. Volgens hem gaat het om bestaande activiteiten, omdat er al eerder een vergunning was verleend voor een andere loods op die plek. De staatssecretaris komt in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200704540/1)

10.45 uur

Zitting over de intrekking door het dagelijks bestuur van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) van de subsidie die aan een projectontwikkelaar was verleend voor de bouw van een prototype van een zogenoemd Amfi-huis. De SNN heeft de subsidie ingetrokken, omdat de projectontwikkelaar al eerder financiële verplichtingen was aangegaan voor dit project. Uit de Noordelijke Innovatie Ondersteuningsfaciliteit 2000 volgt dat dit niet langer dan vier weken van tevoren mag gebeuren. De projectontwikkelaar stelt dat de factuur waarop de SNN doelt betrekking heeft op de ontwikkelingsfase van de verplaatsbare woning en niet op de bouwfase. Daarom had volgens hem de subsidie niet mogen worden ingetrokken. (zaaknummer 200703911/1)