De AED uit de anonimiteit
TWENTE, 20071126 --
Stichting Twente Hart Safe introduceert nieuwe middelen om de herkenbaarheid van AED's (Automatische Externe Defibrillatoren) te vergroten. Er komen te vaak situaties voor waarin de defibrillator niet is gebruikt omdat omstanders niet wisten dat het apparaat voorhanden was. Het gebruik van de AED doet de overlevingskansen toenemen tot 50 - 70% mits deze binnen 6 minuten wordt ingezet.
AED's komen op steeds meer plekken in onze samenleving te hangen. Denk daarbij aan vliegvelden, winkelcentra, sportverenigingen, horecagelegenheden, openbare gebouwen, seniorencomplexen en woonwijken. Toch zijn er nog altijd te weinig Nederlanders bekend met de defibrillator (AED), een apparaat dat stroomstoten geeft aan mensen met een hartstilstand om het hartritme te herstellen. Hoewel er steeds meer van deze levensreddende apparaten voorhanden zijn, worden ze vaak niet gebruikt omdat niemand weet waar ze hangen en hoe ze werken. Daardoor overlijden onnodig mensen met een hartstilstand.
Stichting Twente Hart Safe heeft zelf een nieuwe lijn AED herkenningsmaterialen ontwikkeld waarvan lichtbakjes (30 x 30 cm) een belangrijk onderdeel vormen. Op deze wijze is direct duidelijk waar de AED zich bevindt en biedt het uitkomst tijdens de duisternis en nachtelijke uren. De lichtbakken kunnen worden voorzien van inzetbaarheidstijden. Dit laatste is een belangrijk gegeven omdat bedrijven die hun AED beschikbaar stellen voor het publiek nu eenmaal een sluitingstijd hebben waardoor de AED niet meer inzetbaar is. AED's die 24 uur per dag, 7 dagen per week inzetbaar zijn hebben een standaard uitvoering waarin de tekst "Inzetbaar: 24 per dag 7 dagen per week" staat vermeld.
Ook bij grotere gebouwen komt het voor dat werknemers- / bezoekers niet weten waar de AED zich bevindt terwijl bij hartfalen iedere seconde telt. Deze bedrijven zouden net zoals dat nu het geval is bij het aangeven van de nooduitgang, voorzien moeten worden van aanduidingsbordjes die de stichting heeft bedacht en laten maken. Deze kleinere bordjes geven zowel de richting als locatie aan waar de AED zich bevindt.
Eind 2007 komt de stichting met een volgend onderdeel waardoor de AED beter vindbaar is. Deze zogenaamde solar-verlichtings-techniek biedt uitkomst voor locaties waar geen stroomvoorziening voor handen is waardoor toch aanduidingsborden geplaatst kunnen worden. Deze materialen zijn dan in diverse varianten verkrijgbaar.
Meer informatie kunt u vinden op www.twentehartsafe.nl