Schendingen van Olympisch formaat


Peking's intentie om miljoenen Falun Gong beoefenaars te bannen van de Olympische Spelen

AMSTERDAM, 20071126 -- Organisatoren van de 2008 Olympische Spelen in Peking, hebben openlijk gesteld dat Falun Gong beoefenaars niet toegestaan zijn om de Olympische Zomerspelen van 2008 bij te wonen. Deze verontrustende stelling kwam eerder deze maand naar voren als reactie op eerdere beschuldigingen van religieuze intolerantie tijdens de Olympische Spelen. Het verbod staat echter lijnrecht tegenover het handvest van het Internationale Olympisch Committee (IOC), welk iedere vorm van discriminatie verbiedt.

Het nieuws van de discriminerende plannen van Peking werd openbaar gemaakt op 8 november in een artikel van de Associated Press (AP). In het artikel stelt Peking een `toleranter godsdienstbeleid te tonen', dit beleid "geldt echter alleen niet voor Falun Gong". Ook bevestigt het artikel "China's volharding om de spirituele beweging te marginaliseren en uit te roeien".

Li Zhanjun, hoofd van het Peking Olympische Media Centrum, vertelde AP dat. "Falun Gong teksten en Falun Gong activiteiten in China verboden zijn", en dat "buitenlanders die naar China komen de wet in China moeten volgen en respecteren".

Met dit verbod maakt Peking echter een grove schending van haar eigen constitutie, welk in artikel 36 stelt dat burgers "vrijheid van geloof" hebben. Alsook het handvest van het Internationale Olympisch Committee welk in artikel 5 stelt dat "Iedere vorm van discriminatie van een land of een persoon op basis van ras, geloof, politiek, geslacht of anders niet tot de Olympische beweging behoren".

Erping Zhang woordvoerder van het Falun Dafa Information Centre bracht als reactie naar voren dat "We hier praten over tientallen miljoenen mensen die verbannen zijn van de Olympische Spelen, enkel op grond van wie zij zijn. Dit resulteert in een schending van het Olympische handvest op een schaalgrootte die niemand zich heeft kunnen voorstellen".