Goud, zilver of brons voor de Oosterschelde


Verplaatsen van mast zorgt voor schattenjacht

ROTTERDAM, 20071121 -- Vanaf maandag 26 november, voor het eerst sinds de plaatsing tijdens de restauratie in 1991, zal begonnen worden met het van het schip halen van de 32 meter lange houten schoenermast van de driemaster `Oosterschelde'. Vanwege veiligheidsvoorschriften dienen de verstagingen, die de mast op haar plaats houden, te worden vervangen.

Bij dit soort schepen wordt vanuit bijgeloof altijd onder elke mast een munt, met de `kop' van Hare Majesteit de Koningin erop, onder de mast geplaatst. Dit om ervoor te zorgen dat het schip een behouden vaart zal hebben. Bij de `Oosterschelde' zijn een gouden, zilveren en koperen munt onder de masten geplaatst. Met het verwijderen van de mast zal men kunnen kijken of de munt er nog steeds ligt. Een spannende vraag is of het goud, zilver of brons is...!

In 1917 is de `Oosterschelde' in opdracht van de Hollandsche Algemeene Atlantische Scheepvaart Maatschappij H.A.A.S. in 1917 bij de werf H. Appelo & Zoon in Zwartsluis op stapel gezet. Het schip was bedoeld om vooral losse vracht, zoals bijvoorbeeld aardappelen en stenen, te vervoeren.
Het schip heeft verschillende eigenaren gekend, in verschillende landen, en heeft ook op veel zeeën gevaren.
Na lange omzwerving is zij uiteindelijk weer in Nederland terechtgekomen om gerestaureerd te worden. In 1988 tot en met 1992 is zij, onder de supervisie van drie maritieme musea, in haar oude staat hersteld. Prinses Margriet heeft op 21 augustus 1992 het gerestaureerde schip weer in bedrijf gesteld.

De bramra en de topzeilra, waar de zeilen aan gehesen worden, zijn inmiddels al van het schip gehaald. Voor de breefokra en de mast zelf zal er een kraan komen om deze uit het schip te hijsen. Speciaal voor deze werkzaamheden stelt het Havenmuseum een kade beschikbaar.





Reederij 'Oosterschelde'