Gemeente Bussum

Protesterende scholieren richten vernielingen aan

Leerlingen van verschillende Bussumse middelbare scholen zijn op maandag 26 november de straat op gegaan om te demonstreren tegen de 1040-urennorm. Hierbij is op veel plaatsen in Bussum schade aangericht.

Burgemeester Schoenmaker is duidelijk in zijn oordeel: "Protesteren mag, maar vernielingen aanrichten kan nooit goedgekeurd worden. Wij zullen aan de hand van alle fotomateriaal ook precies proberen uit te zoeken wie waar verantwoordelijk voor is.''

De protesten verliepen aanvankelijk rustig. Rond 10.00 uur vanmorgen verzamelde een groep van ongeveer 100 scholieren zich voor het gemeentehuis. Zij zijn kort door de burgemeester te woord gestaan en vertrokken vervolgens weer.

Niet lang daarna trok een veel grotere groep jongeren via het Julianaplein naar het Raadhuisplein. Het gaat vermoedelijk om dezelfde groep, die versterking had gekregen van medeleerlingen; de meeste scholieren waren in de leeftijd van 13 tot 16 jaar. Op het Julianaplein richtte de groep vernielingen aan, er sneuvelden ruiten bij de Albert Heijn en de HEMA en er werd met eieren gegooid. Winkeliers in de omgeving voelden zich bedreigd. De aanwezige politie gaf te kennen dat de zaak uit de hand begon te lopen.

Eenmaal op het Raadhuisplein, werd de sfeer grimmig. De scholieren gooiden met eieren en strijkers richting gemeentehuis en ook hier werd een ruit ingeschopt. Meerdere scholieren klommen op het afdak bij de hoofdingang, waarbij zij zwaaiden met een AH-vlag. Aan een aantal auto's op het parkeerterrein is schade aangericht: hier werd overheen gelopen en één auto is zelfs opgetild en verplaatst. De hoofdingang van het gemeenthuis werd geruime tijd gesloten en het interventieteam van de gemeente werd opgeroepen om de toegang tot het gemeentehuis te bewaken. Ook wethouder Herman Schoon en gemeentesecretaris Marjolein Plantinga hebben op de stoep van het gemeentehuis getracht de menigte rustig te krijgen, echter zonder duidelijk resultaat.

Ongeveer een half uur na het uitbreken van de onrust, arriveerde circa 20 man politieversterking. Zij hebben de menigte omsingeld en opgedreven naar het pleintje onder de bomen, naast de parkeerplaats. De scholieren werden gesommeerd zich te verspreiden, waarbij de politie te kennen gaf anders genoodzaakt te zijn geweld te gebruiken. Vervolgens verplaatste de groep zich naar het Veerplein. Daar liep de zaak nog meer uit de hand en werden de eerste aanhoudingen verricht. Ook heeft de politie hier klappen uitgedeeld.

Via de Veerstraat verplaatste de groep zich naar het Julianaplein. Ook hier zijn weer scholieren aangehouden en werd nog meer politie ingezet. De groep scholieren werd vervolgens opgedreven tot over het spoor en gesommeerd om terug naar school te gaan. Geleidelijk aan is hier gehoor aan gegeven en keerde de rust terug. Alles bij elkaar heeft de onrust zeker drie uur geduurd.

Toen de groep scholieren zich richting spoor bewoog, heeft de politie uit veiligheidsoverwegingen het treinverkeer stil laten leggen, waardoor er geen treinen reden over het spoor tussen station Naarden-Bussum en Bussum Zuid. Het treinverkeer heeft gedurende één uur stilgelegen.

Burgemeester Schoenmaker was een groot deel van de tijd in de buurt om de gebeurtenissen te volgen. `'Wat mij opviel was dat er heel veel kijkers waren, maar ook een kleine groep leerlingen die steeds vooraan stond en niet of nauwelijks luisterde naar aanwijzingen van de politie om zich te verplaatsen. Ze gingen continu de discussie aan, soms op een buitengewoon agressieve manier."

De protesten gaven niet de indruk georganiseerd te zijn.