EVD



26.11.2007

Brazilië: mogelijkheden voor de agrosector in Rio Grande do Sul
---

In de deelstaat Rio Grando do Sul (RS) bestaat grote behoefte aan (nieuwe) technologie en kennis om de landbouw en agri-business verder te kunnen ontwikkelen. Gezien de uitstekende positie van Nederland in deze sectoren, zou deze deelstaat graag met Nederland samenwerken.

Het aandeel van de landbouwsector in het bruto nationaal product van deze deelstaat bedraagt 40 procent. Landbouw is dan ook een van de speerpunten van de huidige deelstaatregering. Enkele prioriteiten betreffen:

* Bloemen: de deelstaat is, na SãoPaulo, de tweede grootste consument van Brazilië wat betreft bloemen en planten. Door gebrek aan productiecapaciteit en organisatie haalt RS ruim 60 procent van haar planten en bloemen uit andere deelstaten. Mogelijkheden voor het Nederlandse bedrijfsleven liggen in het opstellen van een mogelijk 'masterplan' voor de ontwikkeling en versterking van de keten. Verder is er bijvoorbeeld uitgangsmateriaal en kennisoverdracht van productietechnieken nodig.
* Melkveehouderij: de deelstaat wil de melkproductie verdubbelen van 6 miljoen liter naar 12 miljoen liter per dag en denkt daarvoor 600.000 extra melkkoeien nodig te hebben. Bovendien wil de staat de diversiteit van melkproducten met een hoge toegevoegde waarde vergroten. Mogelijkheden liggen hier in het schrijven van een strategie om dit doel te bereiken, het leveren van rundvee, consultancy en voedingsmiddelentechnologie.
* Irrigatie: door het sterk wisselende klimaat (de zomers worden gekenmerkt door droogte en hoge temperaturen) is irrigatie cruciaal om de landbouw- en bosbouwproductie te vergroten, met name voor de cellulosepulpindustrie. Drie grote internationale producenten hebben recent aangekondigd in de komende vijf jaar drie nieuwe pulpfabrieken in de deelstaat operationeel te hebben. Verder is irrigatie van belang voor de geïrrigeerde veeteelt, fruitteelt (appels en perziken) en bloementeelt.
---

Bron: Netherlands Business Support Office (NBSO) Porto Alegre