Gemeente Kapelle zoeken

Uitstel Intercitystation Kapelle-Biezelinge

Naar aanleiding van het met een jaar uitstellen van de nieuwe NS-dienstregeling, waarin station Kapelle-Biezelinge twee maal per uur bediend zou worden door een Intercity, heeft wethouder Jon Herselman aan de directie van de Nederlandse Spoorwegen een brief geschreven.

De brief werd tevens in afschrift verzonden aan:

De Tweede Kamer der Staten Generaal; De Minister van Verkeer en Waterstaat; Provinciale Staten van Zeeland; Gedeputeerde Staten van Zeeland; NS Commercie Regio Zuid.

De tekst van de brief was als volgt:

Geachte directie,

Via inwoners van onze gemeente moest ik vernemen dat u de uitvoering van het besluit om alle Zeeuwse stations met ingang van de dienstregeling 2008 te bedienen met twee intercitys per uur, met een jaar uitstelt. Daarover ben ik zeer ontstemd.

In uw brief van 18 januari 2006 kondigde u aan drie Zeeuwse stations te willen sluiten, waaronder het station van Kapelle. Begin 2007 maakte u bekend dit onzalige plan te verlaten nadat de provincie en de betrokken Zeeuwse gemeenten u hadden duidelijk gemaakt dat het reizigersaanbod juist groeit wanneer u op alle stations twee intercitys laat stoppen. Uiteraard waren de Kapelse treinreizigers en ikzelf zeer verheugd met deze maatregel.

Dat de invoering hiervan wordt uitgesteld, is een enorme tegenvaller. Niet in de laatste plaats omdat u niet de moeite heeft genomen om de gemeenten hierover te informeren. Gelet op de intensieve contacten die ik samen met de provincie over dit onderwerp met u heb gehad, vind ik dat onverteerbaar. Het roept bij mij in ieder geval vragen op over de intenties van NS. Ik wil van u dan ook de harde garantie dat u met ingang van de dienstregeling 2009 de Zeeuwse stations alsnog met twee intercitys per uur zult aandoen. Afhankelijk van uw reactie zal ik de provincie verzoeken hierover met u een bestuurlijk overleg te organiseren.

Hoogachtend,

Wethouder openbaar vervoer,

J.H. Herselman