Nederlands Vaccinatie Instituut


Advies over HPV-vaccin vertraagd

maandag, 26 november 2007

De minister had de Gezondheidsraad (GR) gevraagd voor eind 2007 een advies te geven over opname van het humaan papilloma (HPV)-vaccin in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). De Gezondheidsraad heeft onlangs laten weten meer tijd nodig te hebben. Het advies wordt nu eind maart 2008 verwacht.

Het vaccin tegen het humaan papilloma virus (HPV) biedt bescherming tegen de twee gevaarlijkste humaan papillomavirussen (HPV16 en HPV18) die 70 procent van de gevallen van kanker aan de baarmoederhals veroorzaken. Op 20 maart 2007 verzocht de minister de Gezondheidsraad te adviseren over opname van HPV-vaccinatie in het Rijksvaccinatieprogramma.

De Raad liet eerder al weten het beschikbaar komen van vaccins tegen kanker door HPV-infectie als een zeer belangrijke ontwikkeling te zien. Een belangrijk onderdeel van de adviesvraag gaat echter over de invloed van eventuele vaccinatie op het bestaande screeningsprogramma voor baarmoederhalskanker en op mogelijke aanpassingen daarin.

Dit screeningsprogramma, het uitstrijkje bij vrouwen, zorgt ervoor dat baarmoederhalskanker in een vroeg stadium wordt opgespoord en behandeld kan worden. De vraag is nu in hoeverre vaccinatie extra bijdraagt in de preventie van baarmoederhalskanker en hoeveel dat gaat kosten, ook voor de langere termijn.

In veel omringende landen is inmiddels wel al besloten het HPV-vaccin op te nemen in een nationaal vaccinatieprogramma. Deze landen kennen echter vaak geen of een minder goed screeningsprogramma, waardoor is het effect van vaccinatie duidelijker is. De Gezondheidsraad heeft de minister via een brief laten weten dat zij eerst de resultaten van deze berekeningen wil afwachten, voordat zij advies kan uitbrengen. De Raad verwacht het advies eind maart 2008 klaar te hebben.

Bron:

brief Gezondheidsraad aan minister van VWS