Gemeente Spijkenisse


Voorlopig ontwerp voor Het Land gereed

26 november 2007

Het stedenbouwkundig ontwerp voor Het Land heeft een warm onthaal gekregen bij het gemeentebestuur en politiek. Terwijl de heimachine voor het wooncomplex De Vier Werelden aan De Dijk keurig paal na paal de grond in slaat is achter de schermen gewerkt aan een prachtig ontwerp voor een ander deelplan in De Elementen. Het Land (voormalig Baris-terrein) bestaat geheel uit laagbouw. De gemeentelijke stedenbouwkundige Klaas Boonstra werkte samen met het bureau Kuiper Compagnons aan het ontwerp.

Inspiratie door de lanen van Kralingen
Klaas Boonstra heeft zich voor Het Land laten inspireren door de lanen in Kralingen. In Het Land komen dan ook drie ruime lanen met middenbermen en een dubbele rij bomen. Aan beide zijde van de laan komen `rijzige woningen' van 3 tot 4 lagen. Niet allemaal dezelfde woningen maar zo veel mogelijk verschillend. Kleine voortuintjes met hekjes, mooie entrees, met hier en daar een erker roepen een beeld op van rust en ruimte. Een rust die ook nog gevonden wordt in de diepe achtertuinen. En dat in het hart van Spijkenisse. De lanen worden doorsneden door een contrastrijk `slingerlaantje'. Het plan wordt omzoomd door woningen aan het water. Aan de kant van Het Park komen vrijstaande woningen met achtertuinen tegen het park.

Programma
Het Land is ruim 14 ha groot met ruimte voor circa 500 koopwoningen. Centraal in het plan is een multifunctionele voorziening gepland. Hier is 3500 m2 voor gereserveerd. De woningen krijgen een brede beukmaat. Er wordt gedacht aan 6 meter. In het ontwerp wordt rekening gehouden met een parkeernorm van twee parkeerplaatsen per woning. Het is de bedoeling dat eind 2009 daadwerkelijk gestart kan gaan worden met de bouw van de eerste woningen.