Ingezonden persbericht


PvdA-jongeren: "Rellen mede veroorzaakt door houding LAKS"

In het hele land zijn vandaag scholierenacties uit de hand gelopen. Deze acties zijn van te voren aagekondigd en werden verwacht door zowel politie als media. Ook wij, de Jonge Socialisten in de PvdA, wisten ervan en waren op het museumplein.

Wij troffen daar een ongecoördineerde bende aan; groepjes jongeren van verschillende scholen stonden als het ware te wachten tot het uit de hand liep. Het is te makkelijk om alleen de scholieren de schuld te geven, want het LAKS is even schuldig

Het Landelijk Actie Komitee Scholieren (LAKS), de club die opkomt voor scholieren, doet haar naam geen eer aan. Het LAKS laat haar achterban in de kou wachten tot het kabinet er eindelijk uit is. Het LAKS wacht namelijk het kabinetsbesluit van woensdag af en kijkt daarna of ze overgaat tot actie. Toon Geenen, voorzitter van afdeling Amsterdam, stond vanochtend ook op het museumplein: "Demonstreren doe je voor het besluit genomen is, achteraf heeft het vaak geen zin. Wij vinden het ontzettend jammer dat het LAKS niet goed inspeelt op de actiebereidheid van scholieren! Met een beetje coördinatie, bijvoorbeeld een podium, afspraken met de politie, enzovoorts was het niet zo uit de hand gelopen".

De Jonge Socialisten steunen de acties van de scholieren, hopen dat het LAKS snel haar werk gaat doen en kijken uit naar vreedzame acties.

Contact: Toon Geenen (0636142115)