Vereniging van Effectenbezitters


Effect 24: Van Lanschot: schaf hypotheekrenteaftrek af

In Effect 24 die op 24 november verscheen, komen de volgende onderwerpen aan bod:

Floris Deckers: 'schaf hypotheekrenteaftrek maar af' Effect had een gesprek met Floris Deckers, topman van Van Lanschot Bankiers. Hij heeft een duidelijke mening over de VEB: 'Ik denk dat de VEB medeverantwoordelijk is voor de verharding van het debat, bijvoorbeeld als het gaat om de topinkomens.' En hij neemt het op voor ex-collega Rijkman Groenink: 'Groenink heeft geen ideale bank geërfd. ABN Amro was een versnipperde bank met een kleine thuismarkt. (...) Het hoofdkantoor had misschien beter in Chicago kunnen staan.' Van Lanschot wil niet te groot worden, een nichespeler blijven en de hypotheekrenteaftrek mag worden afgeschaft: 'Er zit iets raars in dat we individueel via de overwaarde van het eigen huis consumeren, en collectief sparen voor pensioen.'

Nederland wél aantrekkelijk
Op basis van verschillende recente studies maakte Effect een uitgebreide analyse van het vestigingsklimaat in Nederland. Daarnaast werd het aantal hoofdkantoren in Nederland afgezet tegen dat in de ons omringende landen, gecorrigeerd voor aantal inwoners en bruto nationaal product. Nederland blijkt wel degelijk aantrekkelijk. Regelrecht schokkend is het feit dat ons land volgens de Wereld Bank op het punt van beleggersbescherming niet beter scoort dan landen als Sierra Leone, Eritrea en Moldavië en zelfs slechter dan Rusland en China. Nederland behaalt overall qua vestigingsklimaat een 21ste positie, een stijging met twee plaatsen ten opzichte van vorig jaar.

Blauwe bord 2007 voor Peter Paul de Vries
Het Blauwe Bord wordt uitgereikt aan de persoon die in het voorbije jaar de meest opmerkelijke bijdrage heeft geleverd aan de belangen van Nederlandse aandeelhouders en dat is dit jaar Peter Paul de Vries, de voormalige directeur van de VEB. Hij heeft beleggers een stem gegeven door steeds aandacht te vragen voor het feit dat het geld van de aandeelhouders is waarmee beursfondsen ondernemen. Het bord werd afgelopen vrijdag uitgereikt op de Dag van de Belegger.

Verder in Effect:

* Openingsbel: Column van Jan Maarten Slagter over de subprimecrisis die maar niet wil overgaan en die op de Dag van de Belegger veel aandacht zal krijgen.
* Kredietcrisis houdt beurzen in haar greep: een update van de toestand in de financiële sector, waar de laatste weken weer flinke bedragen moesten worden afgeboekt.
* Riskante Chinese futures: column van Bert van Dijk over de beurs in China, waar mogelijk op korte termijn futures worden geïntroduceerd. Mogelijk heeft dat een scherpe correctie tot gevolg.
* Een Broodje met David Blitz: Effect interviewde de sympathieke beheerder van het Robeco European Conservative Equity Fonds en ontdekte dat een kwantitatieve belegger ook een mening kan hebben.
* Vraagtekens bij verslag over Stork: de VEB is verbaasd over het rapport van de onderzoekers bij Stork.
* Dividendhouvast: column van Alex Otto over het populairder worden van dividend.
* Beverige beleggers: macro-economie door Cees Rijsdijk. De kredietcrisis houdt de markten nerveus. Hoe lang nog, is de vraag.
* Uitweg voor aandeelhouders KLM: Na jaren talmen heeft KLM toegezegd duidelijkheid te verschaffen over de exit die bestaande minderheidsaandeelhouders geboden zal worden.
* Pirates liggen voor op Potter: sectoranalyse van Jacques Potuijt waarin de mediaconcerns Walt Disney en Time Warner tegen het licht worden gehouden.
* In de ban van de cyclus: technische analyse van Royce Tostrams over de koerscyclus van positief en negatief sentiment, die elk aandeel doormaakt.
* De verborgen verslaving: column van Michael Kraland over de verslaving van beleggers aan de financiële waarden op de beurs.
* Uranium: brandstof voor kernenergie. Er is geen grondstof waarvan de prijsstijging de voorbije jaren zo spectaculair verliep als uranium.
* Opties versus warrants ING: derivatenrubriek van Kees van Lieshout.
* 130/30 is meer dan een rekensom: Beleggingsfondsen met Freddy van Mulligen van Morningstar over de combinatie van long en short beleggen.
* iShares afgeschermd van de beheerder: als Barclays failliet zou gaan, zijn de beleggers in de iShares-trackers van deze bank goed beschermd.
* Hoge kosten beleggingsverzekeringen: de VEB is onlangs toegetreden tot het bestuur van de stichting Verliespolis om de belangen van de gedupeerde verzekerden en beleggers te beschermen.

De volledige artikelen kunt u lezen in Effect nummer 24. Voor de pers zijn de artikelen op aanvraag beschikbaar via het secretariaat van de VEB (070-3130000)

Vereniging van Effectenbezitters