Ingezonden persbericht


Zoetermeer, 26 november 2007

Bedrijfsleven positief over eindrapport Commissie Stedelijke Distributie

Vandaag heeft voorzitter Janse de Jonge van de Commissie Stedelijke Distributie het adviesrapport 'Efficiëntere bevoorrading. Winst voor mens, economie en milieu' overhandigd aan mevrouw J.A. Tammenoms Bakker, directeur-generaal transport en luchtvaart, ministerie van Verkeer en Waterstaat. Transport en Logistieke Nederland (TLN), EVO, Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) en het Platform Detailhandel Nederland ondersteunen de conclusies en de aanbevelingen uit het advies van de Commissie Stedelijke Distributie. De organisaties wijzen er op dat het bovendien belangrijk is dat de Commissie blijft bemiddelen tussen gemeenten en het bedrijfsleven wanneer deze er samen niet uit komen.

Het advies onderstreept het belang van alle betrokken partijen om hun verantwoordelijkheid te nemen en samen te werken bij de verbetering van de bevoorrading van de Nederlandse binnensteden. Dat is dringend nodig, omdat de bevoorrading nu vaak alleen belemmerd wordt en niet gefaciliteerd. Venstertijden en voertuigbeperkingen leiden niet alleen tot veel hogere kosten voor het bedrijfsleven, maar zorgen ook voor meer voertuigbewegingen en meer uitlaatgassen dan nodig.

De organisaties vinden dat de Commissie een belangrijke rol heeft gespeeld bij de communicatie over en agendering van het onderwerp. Ook de instrumenten die de Commissie zijn nuttig gebleken bij het overleg dat EVO, TLN, KNV en het Platform Detailhandel Nederland in diverse gemeenten hebben gevoerd. Gebleken is dat op lokaal niveau de partijen meestal tot bevredigende afspraken kunnen komen. Maar in die enkele gevallen waarin dat niet is gebeurd, is de bemiddelde rol van de Commissie belangrijk gebleken. TLN, EVO, KNV en het Platform Detailhandel Nederland vinden dat de werkzaamheden van de Commissie structureel moeten worden voortgezet. Zij steunen daarom het advies van de Commissie aan minister Eurlings dat er een Autoriteit Stedelijke Distributie moet komen.


---

Bel voor meer informatie naar:

TLN, Esther Vorenkamp, M 06 51806340
EVO, Mark Jansen, M 06 2164 2444
KNV, Arjen Boukema, M 06 26134716
Platform Detailhandel Nederland, Robert Ploeg, M 06 41290411