Waterschap Rivierenland

Waterschap Rivierenland kiest voor energiebewust waterbeheer

Waterschap Rivierenland zoekt naar nieuwe impulsen voor energiebewust waterbeheer. Dat heeft het algemeen bestuur afgelopen vrijdag besloten. Aanpassingen van bestaande en inzet van nieuwe technieken moeten leiden tot een verwachte jaarlijkse energiebesparing van ruim EUR 450.000,-. Het waterschap hoopt op deze manier nog meer bij te dragen aan een beter milieu.

Jaarlijks verbruikt het waterschap circa 55 miljoen kWh aan elektrische energie. Verreweg de meeste energie wordt verbruikt bij de zuiveringsinstallaties van het waterschap. Aanpassingen in zuiveringssystemen kunnen er voor zorgen dat het energieverbruik hier wordt teruggebracht. Energiebewust peilbeheer, en waar mogelijk pompen in daluren zijn andere voorbeelden van energiebewust waterbeheer. Daarnaast sloot Waterschap Rivierenland, samen met vier andere waterschappen, onlangs een contract af voor het gebruik van 100% groene stroom bij zuiveringen en gemalen (vanaf 2009).

Klimaatbewust

De nieuwe impulsen voor energiebesparingsmaatregelen zijn een vervolg op eerdere klimaatbewuste initiatieven. Zo beschikt het waterschap over een klimaatneutraal kantoor, waar in plaats van gas gebruik wordt gemaakt van warmte/koude opslag voor verwarming van het kantoor. Dit veroorzaakt aanzienlijk minder CO2-uitstoot. Het waterschap werd daarvoor onlangs, als eerste waterschap in Nederland, beloond met een klimaatneutraal certificaat. Eerder dit jaar trad het waterschap als eerste waterschap toe tot het Nederlands klimaatverbond, een samenwerkingsorganisatie die Nederlandse overheidsorganisaties verenigt die daadkrachtig werken aan het verankeren van een breder klimaatbeleid.