Gemeente Deventer

overheid en zorgverzekeraar

RegiZorg: unieke samenwerking tussen overheid en zorgverzekeraar

Wethouder Jos Fleskes en algemeen directeur van Salland Verzekeringen Jorrit de Jong zijn de initiatiefnemers van RegiZorg. Het is een nieuw bedrijf dat zich gaat inzetten op het gebied van zorg.

Het unieke van dit initiatief is de benaderingswijze. De vraag naar zorg is het uitgangspunt. Dat is voor elk persoon maatwerk. Vanuit die gedachte wordt naar de beste oplossing gezocht. Inmiddels is de rechtsvorm van RegiZorg vastgelegd en zal het bedrijf zich in de eerste plaats gaan richten op de mensen met een combinatie van ernstige problemen. Daarna kan RegiZorg ook voor andere doelgroepen ingezet worden. Er is inmiddels belangstelling voor deze vorm van zorgverlening door het ministerie en andere gemeenten in het land.

Regizorg
RegiZorg is bedoeld om mensen met meervoudige problemen te helpen door één aanspreekpunt te organiseren en de zorg die op verschillende terreinen nodig is, centraal in te kopen. De doelgroep bestaat uit mensen die te maken hebben met verslavingszorg, dak- en thuislozen, psychiatrische problemen, huiselijk geweld, maatschappelijke opvang, schulden, werkloosheid en de reclassering.

RegiZorg verzamelt signalen van onder andere woningcorporaties, zorginstellingen, overheid en scholen. Deze signalen kunnen aanleiding zijn om contact te leggen met mensen die hulp of zorg nodig hebben. Daarvoor neemt RegiZorg veldregisseurs in dienst. RegiZorg bestelt de zorg die voor hun cliënt nodig is bij een zorgaanbieder en betaalt na aflevering. RegiZorg wil vanuit een onafhankelijke positie komen tot een beter en efficiënter aanbod van hulp- en zorgverlening. De individuele behoefte van de cliënt staat daarbij centraal.

Zorg op maat
Wethouder Jos Fleskes is zeer ingenomen met dit nieuwe initiatief. Hij heeft hoge verwachtingen van deze aanpak. "Wij stellen de klant centraal. Zijn vraag is voor ons het uitgangspunt om de juiste zorg te leveren onafhankelijk van wel terrein. De kosten worden veel inzichtelijker en ook de administratieve afhandeling van de zorg is duidelijker en sneller. En de zorg voor de cliënt is efficiënter." Hij hoopt dat daardoor het aantal meervoudige zorgvragen zal afnemen.

Door de vroegtijdige signalering en de vraaggerichte werkwijze kan snel en adequaat gehandeld worden, wat uitbreiding van problemen moet voorkomen.
De gemeente Deventer heeft met de komst van de Wet maatschappelijke ondersteuning de regie over wonen, zorg en welzijn. Daarnaast is Salland Verzekeringen aangewezen als zorgkantoor voor de AWBZ-zorg in deze regio en koopt zij zorg in voor alle cliënten die gebruik maken van de Algemene wet Bijzondere Ziektekosten. Samenwerking op dit terrein ligt voor de hand.

Proefproject
Er is inmiddels een proefproject uitgevoerd onder dak- en thuislozen. Er zijn situaties bekend, waarbij mensen met 22 loketten te maken hadden. Iemand die cliënt was bij drie psychologen zonder dat die dat van elkaar wisten. Er is geen coördinatie en geen controle of de aangevraagde diensten daadwerkelijk geleverd worden.

Directeur Salland Verzekeringen Jorrit De Jong: "Daardoor raken juist deze kwetsbare mensen het vertrouwen in de zorg kwijt. Als je niet ziek bent, wordt je wel ziek door deze manier van werken". De Jong: "Er zijn mensen die op vrijdagmiddag de gevangenispoort verlaten. Dan is er geen huis, geen identiteitskaart, geen geld, geen zorgverzekering en geen werk. Is het dan gek dat zo'n iemand terugvalt in het verkeerde leefpatroon? Door middel van RegiZorg staat er begeleiding voor deze mensen klaar, die ze direct `rechtop' kunnen zetten."

Samen meedoen
Twee jaar geleden is het idee ontstaan toen de voorbereidingen in gang werden gezet voor de Wet maatschappelijke ondersteuning. Het uitgangspunt van deze wet is het meedoen door iedereen in de samenleving. Maar dan ook vanuit de gedachte van gezamenlijke verantwoordelijkheid en samen te werken om waar nodig elkaar te helpen en te ondersteunen.

Denken in mogelijkheden
De huidige financieringswijze van het zorg- en begeleidingsaanbod werkt niet doelmatig. Er is een grote versnippering van het aanbod en samenhangende managementinformatie ontbreekt. Ook is er geen volledig overzicht van het effect en het resultaat van de hulp en zorg die nu wordt gegeven. Uiteindelijk is de individuele burger met problemen hiervan de dupe.

Dat is waar Salland Verzekeringen en de gemeente Deventer zich in vinden: het op één lijn brengen van doelen en middelen om de kwaliteit van de samenleving te verhogen. Bovendien zien beide partijen grote mogelijkheden

Publicatiedatum: 24-11-2007
Foto van wethouder Jos Fleskes
Foto van Jorrit de Jong, directeur zorgverzekeraar

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging maandag 26 november 2007