Gemeente Deventer

Nieuwe huisregels voor horeca Deventer

De gemeente Deventer, de politie IJsselland en Koninklijke Horeca Nederland werken samen om het uitgaan in Deventer veiliger te maken. Hiervoor wordt de Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan ingezet. Dit is een landelijk instrument dat richtlijnen geeft voor een manier van werken die in uitgaansgebieden kan worden toegepast, met als doel de veiligheid te verbeteren.

Huisregels
In de Kwaliteitsmeter staat op welke manier partijen samenwerken, welke maatregelen men gaat nemen en hoe die moeten worden uitgevoerd. De Kwaliteitsmeter werkt volgens een bepaald stappenplan om te komen tot een veiliger uitgaansgebied. Deventer bevindt zich nu in de eerste fase hiervan.

Maatregelen
De ideeën voor de te nemen maatregelen zijn grotendeels afkomstig van de Horeca. De Horeca is ook verantwoordelijk voor de correcte naleving van de gemaakte afspraken. Eén van die maatregelen is het toepassen van huisregels in de horeca. Binnen elke horecagelegenheid gelden minimale regels ten aanzien van leeftijd, overlast, houding, wapens, alcohol en drugs en het recht van weigering.

Deze regels zijn nu vastgelegd op een bordje. Burgemeester Andries Heidema bevestigt het eerste exemplaar zaterdag 1 december aan de muur van Citylounge `Fred en Douwe' aan de Brink. De eigenaren van dit bedrijf zijn het meest betrokken geweest bij het uitwerken van de huisregels.

Veiligheid
Elke maand is er een veiligheidsoverleg waaraan horeca, politie en gemeente deelnemen. In dit overleg komen knelpunten en wensen aan de orde. Ook de stand van zaken ten aanzien van veiligheid wordt in dit overleg besproken. Op 9 oktober is er een presentatie gegegeven voor horecaondernemers.

Kwaliteitsmeter
Alle te nemen maatregelen die zijn opgesteld volgens het stappenplan in de Kwaliteitsmeter, zijn hier onder de aandacht gebracht. Deze week verschijnt ook een nieuwsbrief waarin de maatregelen, waaronder de huisregels, zijn opgenomen. Alle vijftig horecagelegenheden ontvangen deze brief, zodat zij allemaal op de hoogte zijn van deze maatregelen.

Nadat de burgemeester op 1 december het eerste bordje heeft geplaatst, gaan de bodes van de gemeente op 3 december op pad om de bordjes bij de andere horecagelegenheden die belangstelling hebben getoond, te plaatsen. De bordjes worden aan de buitenkant op het pand bevestigd. Ook is het mogelijk stickers met de huisregels (van buitenaf zichtbaar) aan te brengen.

Bordjes voor horecagelegenheden
Horecagelegenheden zijn vrij in het plaatsen van het bordje, het is niet verplicht gesteld. Op dit moment worden de bordjes geplaatst bij gelegenheden die nachtontheffing hebben, en bij de horeca op de Brink. Het streven van de gemeente is de bordjes voor iedereen beschikbaar te stellen, ook voor horecagelegenheden in de omliggende dorpen.

Met het plaatsen van het bordje laat een horecagelegenheid namelijk duidelijk zien dat het bewust bezig is met de veiligheid in het uitgaansgebied, en dat er minimale regels zijn waaraan men zich moet houden. Het effect van dit initiatief valt of staat daarom ook met de Horeca zelf. Zij is er verantwoordelijk voor dat de huisregels worden nageleefd.

Hebt u belangstelling voor een bordje met huisregels, neemt u dan contact op met Natasja Smit, telefoon 693239 of e-mail: n.smit@deventer.nl

Overige afspraken
Deventer heeft, met het oog op het verbeteren van de veiligheid in het uitgaansgebied van Deventer, naast de huisregels nog vier maatregelen geselecteerd die zijn uitgewerkt. Zo zijn er afspraken gemaakt over:
- Happy hours

- Veiligheidsoverleg

- Protocol Wapens

- Lokaal Verbod

De horeca beschikt ook over een eigen beveiligde website waarop zij allerlei informatie kunnen uitwisselen, zoals bijvoorbeeld gedragingen van bepaalde personen. Het gaat alleen om interne informatie. Alle maatregelen staan ook op de website vermeld, evenals telefoonnummers en hoe ze elkaar kunnen bereiken.

Publicatiedatum: 26-11-2007
Foto van een terras voor een horecagelegenheid

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging maandag 26 november 2007