Rechtbank Breda


Rechtbank vernietigt dwangsom klokgelui Tilburg

De rechtbank Breda vernietigt het besluit van de gemeente Tilburg om aan het kerkbestuur van de Margarita Mariakerk een dwangsom op te leggen voor het te hard luiden van de kerkklokken om kwart over zeven `s ochtends. Naar het oordeel van de rechtbank heeft de gemeente dit besluit hier ten onrechte gebaseerd op haar Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Het kerkbestuur had aangevoerd dat een gemeente niet via de APV een grondrecht - hier het recht op vrijheid van godsdienst - mag beperken. Dit zou alleen mogen via een regeling op grond van de Wet openbare manifestaties. De gemeente Tilburg heeft zo'n regeling niet. Naar het oordeel van de rechtbank kan de gemeente op zich ook wel via andere regelingen handhavend optreden tegen geluidsoverlast door klokgelui. Dit kan echter niet via artikel 110 van de Tilburgse APV, waarop de gemeente zich bij dit besluit had gebaseerd, omdat volgens de rechtbank hier de Wet milieubeheer van toepassing is, zodat het APV-artikel niet geldt.

Sinds de zomer van 2006 was de nieuwe pastoor van de Margarita Mariakerk weer begonnen met een vroege ochtendmis om half acht. Daarvoor werden de klokken geluid om kwart over zeven `s ochtends. Omwonenden, verenigd in de actiegroep `Wakker(e) Lui(den)' klaagden hierover bij de pastoor en, toen dat niet hielp, bij de gemeente Tilburg. Deze legde in augustus van dit jaar aan de parochie een dwangsom op van 5000 euro voor elke dag dat het klokgelui op dit tijdstip meer dan 10 decibel boven de toegestane geluidsnorm of boven het omgevingsgeluid uit zou komen. Het kerkbestuur ging bij de rechtbank Breda in beroep tegen deze dwangsom.

LJ Nummer

BB8689

Bron: Rechtbank Breda
Datum actualiteit: 26 november 2007 Naar boven