Waterschap Rivierenland

Nederlandse kennis en ervaring ingezet voor Senegal

Op 21 november heeft bij Waterschap Rivierenland een forum plaatsgevonden over ontwikkelingen in het stroomgebied van de rivier de Senegal. Een hoge delegatie uit Mali, Mauritanië, Senegal en Guinee heeft met Nederlandse experts mogelijkheden verkend op het gebied van waterbeheer, landbouw, milieu en transport over water. Tijdens het forum zijn goede resultaten geboekt, waardoor de betrokken Afrikaanse landen kunnen profiteren van Nederlandse kennis en ervaring.

"Vandaag hopen wij input te krijgen voor het maken van keuzes in onze strategische plannen", sprak de heer Merzoug aan het begin van de dag. De heer Merzoug is Haut Commissaire van de OMVS, de organisatie die zich bezighoudt met de ontwikkeling van het stroomgebied van de Senegal en hoofd van de delegatie uit Mali, Mauritanië, Senegal en Guinee die deze dagen bij Waterschap Rivierenland te gast is. De heer Merzoug ziet de ontwikkeling van de rivier de Senegal als een gemeenschappelijke zorg, die moet resulteren in een duurzame welvaart. Hij gaf daarbij aan dat men optimaal gebruik wil maken van eigen capaciteit, waarbij de volgende aspecten aan de orde komen: vorming van kapitaal, stimuleren van productie, sociale vooruitgang en bewaking van ecosystemen. "Politieke keuzes richten zich vaak op de korte termijn. Het doel is nu het ontwikkelperspectief te verruimen. Water is een gemeenschappelijk bron waarbij de verantwoordelijkheid ligt bij de verschillende staten om die bron in stand te houden. Ontwikkeling moet gebaseerd zijn op solidariteit met respect voor de bronnen en de gebruikers", aldus Merzoug.

Workshops

Nederlandse vertegenwoordigers van diverse overheden, universiteiten en andere kennisinstellingen hebben samen met de leden van de delegatie in een aantal workshops de problematiek uit het stroomgebied van de Senegal onder de loep genomen. Daarin kwamen onderwerpen aan de orde als transport over water, waterbeheer, havenontwikkeling, geïrrigeerde landbouw, milieu en beheer van natuurlijke hulpbronnen.

Aan het eind van de dag gaf de heer Kok de samenhang aan met de 3 P's: er moet een Perspectief zijn voor de ontwikkeling van het stroomgebied van de rivier de Senegal. Dat wordt uitgewerkt tot Programma's die vervolgens worden omgezet tot uitvoerbare Projecten.

Deze resultaten worden verwerkt in de actieplannen voor de rivier voor de komende vier jaar.

Betrokkenheid

Waterschap Rivierenland is al enige jaren betrokken bij het waterbeheer rond de rivier de Senegal. Tijdens een bezoek van dijkgraaf Kok aan Senegal in 2006 kreeg hij het verzoek om ook andere partijen bij de problematiek van het stroomgebied te betrekken. Het forum van 21 november is het directe gevolg van dat verzoek. De lijnen zijn nu gelegd tussen de OMVS en de Nederlandse organisaties die vanuit hun expertise bij kunnen dragen aan duurzame, sociale ontwikkeling voor het stroomgebied van de Senegal.