ABVAKABO FNV

Stemming CAO Universiteiten positief

Ruim 85% van de leden heeft ingestemd met het bereikte onderhandelaarsakkoord van de CAO Universiteiten. Een mooi resultaat!

Impressie van de meningen

Tijdens de informatiebijeenkomsten over het akkoord bleek dat de werknemers in de universiteiten blij waren met de loonsverhoging, met het verhogen van de eindejaarsuitkering tot een volledige 13e maand en met het verhogen van de bodem in de eindejaarsuitkering. Het vervallen van 2 verlofdagen tegen 1% loonsverhoging werd met gemengde gevoelens ontvangen. Doordat de 1% bovenop een loonsverhoging van gemiddeld 3,5% per jaar kwam en je de dagen kunt terugkopen was de stemming hierover zeker niet negatief. Minder blij was men met het oprekken van het dagvenster, dat voor een kleine groep mensen negatieve financiële gevolgen heeft. In het kader van een nadere invulling van het akkoord is een hardheidsclausule afgesproken waardoor deze gevolgen voor de meesten pas op 1 maart 2010 ingaan.

Landelijke en lokale invulling (of : werk aan de winkel: lokaal en landelijk)

Veel vragen zijn er nog over de invulling van de afspraken rondom functiecontracten en Tenure Track. ABVAKABO FNV zal deze afspraken nauwlettend gaan volgen en evalueren. De komende tijd zal ABVAKABO FNV op lokaal niveau veel aandacht besteden aan de besteding van de decentrale arbeidsvoorwaardengelden. Deze moeten voor 1 juli 2008 op iedere universiteit voor 5 jaar besteed worden. Landelijk zal de nodige energie en denkkracht worden gegeven aan de studie naar levensfase bewust personeelsbeleid, waarover is afgesproken daar in de volgende CAO afspraken te gaan maken. In het kader van deze studie zullen wij de komende tijd op de universiteiten discussies organiseren. Inbreng van de werkvloer op dit belangrijke thema is immers van groot belang.