ABVAKABO FNV

Start onderhandelingen KPN teleurstellend

De onderhandelingen voor de cao KPN zijn gestart. Voor ons staan die in het teken van een gunstige economie en de noodzakelijke versterking van KPN op de arbeidsmarkt.

Na een aantal magere jaren is het hoog tijd voor een goede salarisverhoging (verbetering van de koopkracht) en verbetering van het personeelsbeleid, om ervoor te zorgen dat KPN in staat is goed personeel te werven en te behouden. De werkgever blijkt de zorg om de arbeidsmarkt-positie te delen, maar koppelt daar nauwelijks concrete voorstellen aan: KPN deed nog geen loonbod en zag niet veel in vrijwel al onze overige voorstellen. De eerste ronde was daarmee een teleurstelling. KPN liet ons weten dat er weinig structurele verbeteringen te behalen zijn.

De belangrijkste voorstellen van ABVAKABO FNV zijn:


* 3,5% structurele salarisverhoging voor een jaar en vervanging van de regeling resultaat-beloning voor een winstuitkering of als eerste stap naar een volwaardige dertiende maand.
* investeren in employability, naast verplichte functiegerelateerde cursussen

* handhaven van de huidige regelingen op het gebied van VUT en pensioen

* meer gebruik maken van de fiscale mogelijkheden die er zijn
* verbeteren van de vergoedingsregelingen (woon-werkverkeer / regeling Eigen Product)

* handhaven mobiliteitscao

De voorstellen van KPN kunnen als volgt worden samengevat:


* geen structurele verhoging

* onderscheid maken tussen monteurs, retail, sales, IT en overig
* meer uren werken in ruil voor variabele beloning (afschaffen functiecontract)

* mededelingstermijn roosters verkorten tot 1 week
* ingrijpende hervormingen pensioen, waarbij het risico meer bij de werknemer komt te liggen

* verkorten van de opzegtermijn voor de werkgever
* De werkgever vraagt ook om vereenvoudiging van de cao: afschaffen verlichtende maatregelen oudere werknemers; afschaffen van de werktijdbepalingen (terugvallen op de standaardregeling arbeidstijdenwet); afschaffen wachttijd (verlengen van de begeeftijd); geen doorbetaling Tot. bij verlof en ziekte

De reactie van KPN was ronduit teleurstellend: op een paar van onze voorstellen na, zag men hier weinig in. Ofwel vanwege de kosten, ofwel vanwege hun oordeel dat de cao al teveel `verzorgend' is. Zo betwijfelt men de zin van het opbouwen van een dertiende maand. Uitzonderingen waren de noodzaak van het investeren in employability en gebruikmaking van fiscale mogelijkheden. Onze voorstellen voor het aanpassen van de regelingen en mogelijkheden op dat gebied vond KPN wel bespreekbaar.

In algemene zin vinden we de werkgeversinzet teleurstellend en weinig ambitie uitstralend. Verder hebben we per punt de volgende reacties gegeven: de salarisverhoging moet wat ons betreft structureel zijn; differentiëren tussen groepen werknemers moet kunnen, voorzover de werknemers hier ook de vruchten van kunnen plukken; afspraken in de cao zijn niet alleen bedoeld om de flexibiliteit voor de werkgever te optimaliseren, ten koste van de balans tussen werk en privé van de werknemers; vereenvoudiging van de cao waar dat kan is prima, maar zoek dan naar oplossingen die geen verslechtering betekenen.

Op 3 en 10 december gaan de onderhandelingen verder. Wij hebben aangegeven dat wij verwachten en hopen op een constructievere reactie op onze overige voorstellen. Ondanks de duidelijk overeenkomsten in de analyse wat de sector nodig heeft, zijn de onderhandelingen weer vooral met veel tegenstellingen gestart. Een aantrekkelijke cao is nog ver weg.

Met nog meer leden hebben we een sterkere positie om onze cao-inzet te realiseren. Daarom voeren we de komende weken campagne om de mensen te betrekken bij de cao-inzet. Want een goede cao komt er niet vanzelf: dit lukt alleen met de betrokkenheid en inzet van zoveel mogelijk leden.