Gemeente Abcoude


Nieuwe inrichting centrum Abcoude

De gemeente is al geruime tijd bezig met het ontwikkelen van plannen voor een nieuwe indeling van het centrum. Het parkeerprobleem voor auto én fiets, de plekken voor wandelaars en de doorstroom van het verkeer bij het Kerkplein, allemaal zijn het uitdagingen die om slimme beslissingen vragen. Omdat er bij deze herindeling zoveel belangen komen kijken, heeft de gemeente op 24 oktober een brainstormavond gehouden voor de bewoners en winkeliers in het centrum. Aan het eind van de avond zijn er voor de uiteenlopende problemen oplossingen bedacht die in de komende tijd worden omgevormd tot een concreet voorstel.

In het voorstel worden de volgende punten meegenomen. Bewoners en winkeliers zien géén aanleiding om over te gaan tot een parkeervergunningstelsel voor automobilisten. Het aantal parkeerplekken is in de regel voldoende om iedereen een plek te geven. Voor fietsers is er wel te weinig parkeergelegenheid. Hier zal de gemeente iets aan doen. Voetgangers krijgen in de nieuwe situatie meer ruimte. In het centrum en langs de Amsterdamsestraatweg is er een duidelijke wens voor zo breed mogelijke voetpaden. In het centrum zullen deze op dezelfde hoogte worden gerealiseerd als de weg. De plekken met zebrapaden moeten opnieuw worden bekeken. Een knelpunt is de bocht bij het Kerkplein. Deze moet aangepast worden. Een visie ontwikkelen op aanpassingen van het plein zelf is moeilijk aangezien er grote verdeeldheid bestaat over hoe dit nieuwe plein er dan uit moet komen te zien. Om het dorpse karakter van het centrum goed te bewaren zijn duidelijke voorstellen uitgedacht. Bij aanpassingen dient er zoveel mogelijk gebruik gemaakt te worden van karakteristieke materialen. Het inrijverbod vrachtverkeer blijft van kracht en er dienen minder verkeersborden te komen in het centrum.

In de komende periode werkt de gemeente bovenstaande punten om tot een verslag dat als schets van de plannen kan worden gezien. Om deze plannen toe te lichten organiseert de gemeente in januari 2008 een inloopavond voor de inwoners van de gemeente. De exacte datum van deze avond wordt snel bekend.